Το καλύτερο φάρμακο για το χειμώνα… σπιτικό ρακόμελο!

Κάνει κρύο. Δεν την παλεύετε άλλο. Θέλετε να πιείτε κάτι ζεστό και το θέλετε τώρα, με απλά υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα και ταυτόχρονα να κεράσετε και τους φίλους ή καλεσμένους σας. Και ακόμα ψάχνετε τι;

Η απάντηση ερχεται από το νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, την Κρήτη.

rakomelo

Το ζεστό (συνήθως) ρακόμελο είναι ένα εξαιρετικό αλκοολούχο με γλυκιά γεύση και καταπραϋντικές ιδιότητες για τον οργανισμό τώρα το χειμώνα, αρκεί φυσικά να το καταναλώνετε με μέτρο! Μη ξεχνάτε πως η ρακή είναι από τα πιο ισχυρά αλκοολούχα στην αγορά…

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, στο σπίτι!

Θα χρειαστείτε:

  • Μπρίκι ή κατσαρολάκι
  • Ρακή καλής ποιότητας
  • Μέλι
  • Κανέλα τριμμένη ή σε ξυλάκια
  • Μερικά κεφαλάκια γαρύφαλλου

 

Οδηγίες:

 

Ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε, χρησιμοποιείτε μικρό ή μεγάλο δοχείο, προφανώς. Ρίχνετε τη ρακή στο δοχείο και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά την θερμαίνετε. Ο «κανόνας» λέει περίπου 4 κουταλιές της σούπας μέλι για κάθε 1 λίτρο ρακή, οπότε υπολογίστε μια κουταλιά για ένα 250άρι ρακόμελο που συνήθως είναι αρκετό για μια παρέα 3-5 ατόμων (μέχρι να φτιάξετε το επόμενο, φυσικά…)

Αμέσως ρίχνετε την τριμμένη κανέλα ή το ξυλάκι (1 ξυλάκι για περίπου 500 ml) και τουλάχιστον 1-2 κεφαλάκια γαρύφαλλου, ή αριθμό ίσο με των ατόμων που πίνουν (ώστε να έχει ο καθένας από ένα στο ποτηράκι του) και όταν θερμανθεί η ρακή, προσθέτετε και το μέλι, στην αναλογία που προαναφέραμε. Ανακατεύετε μέχρι το μέλι να διαλυθεί όλο μέσα στο μίγμα και λίγο πριν αρχίζει να κοχλάζει το ρακόμελο, σβήνετε τη φωτιά.

Μεγάλη προσοχή στη φωτιά καθώς η ανάφλεξη είναι πολύ εύκολο να συμβεί! Το έπαθα αρκετές φορές μέχρι να μάθω πόσο έντονη έπρεπε να είναι η θέρμανση και να μην αφήνω το ρακόμελο να φθάσει το βρασμό. Αν συμβεί το αναπόφευκτο τότε δεν πανικοβάλλεστε, πετάξτε πάνω στο μπρίκι ένα βρεγμένο βετέξ ή πανάκι και θα σβήσει αμέσως. Για κανένα λόγο μην επιχειρήσετε να τη σβήσετε με νερό.

rakomelo 2

Σερβίρετε γρήγορα, όσο είναι ακόμα καυτό, τότε είναι και μεγαλύτερη η απόλαυσή του. Μόνο αν έχετε φτιάξει μεγάλη ποσότητα σε κατσαρόλα (1+ λίτρο) μπορείτε να το αφήσετε με το καπάκι κλειστό, αφού σβήσετε τη φωτιά, ώστε να πάρει περισσότερη γεύση και αρώματα το ρακόμελο από την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Επίσης μπορείτε να αποθηκεύσετε το ρακόμελο στο ψυγείο για μελλοντική χρήση, αν και ζεστό είναι πολύ πιο απολαυστικό, κατά τη γνώμη μου.

Και μη το παρακάνετε, έτσι; Δε θα καταλάβετε για πότε…γίνατε αν πίνετε ανεξέλεγκτα.