Tips για να χάσεις τα κιλά των Χριστουγέννων… προκαταβολικά!

Βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν την  περίοδο των Χριστουγέννων, και όσο κι αν ακούγεται πρόωρο, άκαιρο και “εκτός προγράμματος” είναι πραγματικά η στιγμή να σκεφτείτε να διασφαλίσετε ή να διαμορφώσετε την καλή φόρμα του σώματος σας, προτού μπείτε σε διάθεση…εορταστική!!!

44

Για το λόγο αυτό, ακολουθείστε μια σειρά διατροφικών tips, που σκοπό έχουν να σας απαλλάξουν από την επιτακτική ανάγκη: Χάστε τα κιλά των γιορτών!!!

α) Ξεκινήστε περιορίζοντας τη μερίδα του βραδινού φαγητού. Επιλέξτε να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ ως δείπνο όπως γιαούρτι ή γάλα με δημητριακά, μια σαλάτα χωρίς πολύ λάδι με τυρί χαμηλών λιπαρών, ένα τοστ με μαύρο ψωμί τυρί & γαλοπούλα. Προσπαθήστε όλο αυτό το διάστημα να παίρνετε το βραδινό σας νωρίς, τουλάχιστον δυο ώρες πριν κοιμηθείτε, καθώς την περίοδο τον γιορτών δε θα μπορέσετε να αποφύγετε κάποια γεύματα ως αργά το βράδυ, τα οποία δε θα είναι και ιδιαιτέρως ελαφριά! Από την άλλη εφαρμόζοντας αυτή την οδηγία, θα έχετε διαμορφώσει μια συνήθεια τέτοια που θα σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ την περίοδο των γιορτών καθώς το στομάχι σας θα έχει προσαρμοστεί σε αυτό!

β) Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για το διάστημα που απομένει αυξήστε  ή και διπλασιάστε τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε σε ενδιάμεσα και κύρια γεύματα! Με τις άφθονες φυτικές ίνες που περιέχουν θα σας βοηθήσουν να αποβάλλεται περιττές τοξίνες από τον οργανισμό, να λειτουργήσει σωστά το έντερο με αποτέλεσμα και βάρος να χάσετε και να φορμάρει το σώμα σας! Επιπλέον θα ισοσκελίσετε την ελάττωση των ποσοτήτων που μοιραία επέρχεται την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς στα ενδιάμεσα γεύματα δύσκολα κανείς δεν αντικαθιστά τα φρούτα από μελομακάρονα κουραμπιέδες κλπ, και στα κύρια συνήθως δεν του μένει “χώρος” για άφθονη σαλάτα!

γ) Μειώστε την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε λίπος! Ελαττώστε το λάδι στη σαλάτα και το φαγητό, περιορίστε ή αποφύγετε τα σύνθετα λιπαρά γεύματα όλη αυτή την περίοδο, όπως σφολιάτες, γλυκά ζαχαροπλαστείου, dressing  με μαγιονέζα, φαγητά με πολλά λιωμένα τυριά και αλλαντικά, καθώς όλα αυτά είναι κάποια από όλα όσα θα “συναντήσετε” μπροστά σας την γιορτινή περίοδο και δε θα θέλετε ή δε θα μπορείτε να πείτε ΟΧΙ, λόγω επιθυμίας ή ακόμα και από ευγένεια!

δ) Κρατήστε ένα πλάνο μικρών και τακτικών γευμάτων που βοηθά πολύ στην απώλεια βάρους αυξάνοντας τον μεταβολισμό, ενώ τονώνει τον οργανισμό. Θα δημιουργηθεί έτσι το πρόσφορο έδαφος  ώστε στις γιορτές να μη φτάσετε ούτε πεινασμένοι, ούτε οργανικά εξουθενωμένοι, ούτε στερημένοι για να πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό. Από την άλλη πλευρά επειδή τις γιορτές το όποιο πρόγραμμα γευμάτων έχετε, διαταράσσεται λόγω υποχρεώσεων, εορταστικών τραπεζιών, ξαφνικών εξόδων, θα έχετε κάνει μια καλή προεργασία ώστε να εξισορροπήσετε τις όποιες διατροφικές ατασθαλίες!

ε) Αθληθείτε περισσότερο και γενικά υιοθετήστε έναν ενεργητικότερο ρυθμό στην καθημερινότητα σας! Η εντατική άσκηση εντός και εκτός γυμναστηρίου, κόβει την όρεξη με το να δραστηριοποιεί το νου ώστε να μη δουλεύει διαρκώς γύρω από το ψυγείο. Μας αποτρέπει δηλαδή από την αμήχανη υπερφαγία, φαινόμενο που παρατηρείται έντονα την περίοδο των γιορτών όπου το εορταστικό κλίμα, το χουχούλιασμα, η χαρά της οικογενειακής συνεύρεσης κάνει τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από το φαγητό αφενός και από την σωματική αδράνεια αφετέρου!

444

Για να αποφύγουμε τα λάθη στη διατροφή και να μην πλήξουν και οι φετινές γιορτές, αθροιστικά μαζί με τις άλλες, τη σιλουέτα μας, πρέπει τέλος να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στον ψυχολογικό παράγοντα! Σκεφτείτε λοιπόν για το τελείωμα τα εξής:

  • Παρά τη γενικότερο κλίμα που επικρατεί ότι γιορτές σημαίνει ασύστολη και ανεξέλεγκτη υπερφαγία, εσείς θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι η υπέρμετρη ποσότητα δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στη χαρά των γιορτών, αντιθέτως προσδίδει τύψεις , ενοχές και δυσφορία. Μεταβαίνουμε στην περίοδο τον γιορτών απενοχοποιημένοι μεν αφού βεβαίως και θα δοκιμάσουμε από όλα, αλλά με έλεγχο και αίσθηση του μέτρου!
  • Επειδή έχει αποδειχθεί ότι μπορεί κάποιος να παχύνει ακόμα περισσότερο το διάστημα που προηγείται των γιορτών από ότι σε αυτή καθεαυτή την εορταστική περίοδο, λόγω της χαράς, της προσμονής και της ψευδαίσθησης ότι φέρνουμε τις γιορτές πιο γρήγορα αν π.χ τρώμε μελομακάρονα από το Νοέμβριο, εσείς αντισταθείτε σε αυτήν την τάση με την εξής λογική σκέψη: Οι γιορτές ο,τι εσείς κι αν κάνετε θα έρθουν στην ώρα τους και είναι πολύ καλύτερο να σας βρουν ελαφρείς και έτοιμους να δοκιμάσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις χωρίς να έχετε ήδη κορεστεί από αυτές από μέρες πριν. Οι γιορτές θα έρθουν και θα ξανάρθουν χρόνο με το χρόνο, επομένως δε χρειάζεται να σκεφτόμαστε πως αυτές τις γιορτές θα φάμε σα να είναι οι πρώτες μας ή οι τελευταίες μας!
  • Τέλος η ανασκόπηση όλων των παραπάνω σε συνδυασμό με το να αναλογιστείτε την προσπάθεια που θα έχετε κάνει να χάσετε σημαντικό βάρος ή και να κρατηθείτε σε μια καλή φόρμα προπαρασκευαστικά των Χριστουγέννων, θα σας βοηθήσει να σεβαστείτε τον κόπο σας και να σκέφτεστε περισσότερο τι καταναλώνετε την περίοδο των γιορτών, προκειμένου τα επιτεύγματα σας να μην πάνε στράφι! Είναι πολύ καλύτερα έτσι από το να μπείτε στις γιορτές ήδη αισθανόμενοι φουσκωμένοι και νωχελικοί. Το αίσθημα αυτό θα σας επιβαρύνει με αίσθηση απογοήτευσης, έλλειψη αυτοπεποίθησης οπότε και θα πείτε: Αφού νιώθω που νιώθω απαίσια, ας φάω τις γιορτές, και από τη νέα χρονιά…Δίαιτα!

Σκεφτείτε, Κινητοποιηθείτε, Δράστε! Οι γιορτές είναι κοντά, προνοήστε για το καλό του οργανισμού σας και θα απολαύσετε διπλές χαρές και ικανοποίηση στο μακροπρόθεσμο διάστημα!

Κατερίνα Ποντικάκη – Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του homefitness.gr