Τελικά γιατί είναι κόκκινη η στολή του Άγιου Βασίλη;

Η προσμονή του κάθε χρόνο είναι μεγάλη αν και το όνομα του από χώρα σε χώρα διαφέρει το σίγουρο είναι ένα, αν ζητήσεις από ένα παιδάκι να ζωγραφίσει τον Άγιο Βασίλη θα σου φτιάξει ένα ανθρωπάκι με κόκκινα ρούχα, μαύρες μπότες, κόκκινο σκούφο και μακριά γενειάδα. Πόσο αλήθεια όμως είναι αυτό; Και από που ξεκινάει η ιστορία του; Ο Αη – Βασίλης ήταν προστάτης των φτωχών αρχικά και φρόντιζε για τη διανομή δώρων στα παιδιά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2 ξεχωριστούς αγίους. Τον Άγιο Νικόλαο ή αλλιώς Santa Claus και τον Μέγα Βασίλειο. O Άγιος Νικόλαος ήταν προστάτης των φτωχών, όσο περνούσαν τα χρόνια ο μύθος πλάστηκε έτσι ώστε να περιλαμβάνει ξωτικά, έλκηθρο, στρογγυλά γυαλιά λευκά γένια και κατοικεί στον Βόρειο Πόλο. Από την άλλη ο Άγιος Βασίλειος όπου γιορτάζουμε εμείς στην Ελλάδα και προσφέρουμε τα δώρα.

Το 1822 ο λέκτορας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Clement C. Moore επιστρέφοντας από τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια του θαύμασε το τοπίο στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης με τις ολόλευκες από το χιόνι σκεπές και αποφάσισε να γράψει ένα ποίημα όπου “έμπλεξε” τις παραδόσεις. Έτσι, ο Άγιος πάχυνε, η εμφάνιση του γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων,η είσοδος του στα σπίτια γίνεται από την καμινάδα και το άσπρο άλογο του μετατράπηκε σε έλκηθρο με ταράνδους! Όταν το 1823 το ποίημα δημοσιεύτηκε ναι μεν απέκτησε πολλούς οπαδούς της ιδέας παρόλα αυτά για κάποιους πότε είχε γένια πότε όχι, πότε ερχόταν με άλογο και πότε με έλκηθρο.

Το 1931 η γνωστή εταιρεία αναψυκτικών Coca Cola και κυρίως το τμήμα marketing αντιμετώπισε ένα μεγάλο πρόβλημα. Στόχος της εταιρείας ήταν να “πιάσει” τις ηλικίες μέχρι 12 ετών, το πρόβλημα ήταν ότι τη διαφήμιση δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα παιδί αφού μέχρι τότε κάτι τέτοιο απαγορευόταν, στα πλαίσια λοιπόν των Χριστουγέννων και με την ιδέα του ποιήματος του Moore δημιουργήθηκε ένα πρόσωπο με ροδαλά μάγουλα και κόκκινη λευκή στολή με μαύρες μπότες, όπως ακριβώς και τα χρώματα του αναψυκτικού! Το πρόσωπο που χρησιμοποιήθηκε ήταν του ίδιου του γραφίστα όπου του ζητήθηκε να αναλάβει την συγκεκριμένη καμπάνια ο οποίος ήταν πασίγνωστος στη δουλειά του αλλά αλκοολικός με άσπρη γενειάδα, γι αυτό και τα ροδαλά μάγουλα.

Πολλοί προσπάθησαν να αλλοιώσουν το προφίλ αυτό της Coca Cola παρουσιάζοντας τη στολή πράσινη ή τον Άγιο με καστανά γένια, τίποτα από όλα αυτά δεν κέρδισε το κοινό που έχει και θα έχει για πάντα στο μυαλό του τον γλυκύτατο Άγιο με την κόκκινη στολή και τον γεμάτο σάκο!