Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς την περίοδο των Χριστουγέννων

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσδοκούν τα Χριστούγεννα να είναι μια ξεχωριστή για εκείνους και την οικογένεια τους, κυρίως για το παιδιά. Η επιθυμία αυτή συχνά οδηγεί σε υπερβολές και λάθος χειρισμούς που δημιουργούν προβλήματα και αναστάτωση κατά τη διάρκεια των εορτών. Ας δούμε μερικά από τα πιο συχνά «χριστουγεννιάτικα» λάθη γονέων:

Το τέχνασμα με τον Άγιο Βασίλη

Πολλοί γονείς επιλέγουν να μιλήσουν στο παιδί τους για τον χοντρό κύριο με την κόκκινη στολή και τη λευκή γενειάδα που κατεβαίνει από την καμινάδα την παραμονή των Χριστουγέννων και αφήνει δώρα στα «καλά» παιδιά. Το αν θα επιλέξετε να μεταδώσετε το συγκεκριμένο μύθο στο παιδί σας είναι δική σας επιλογή, έτσι κι αλλιώς αργά ή γρήγορα θα μάθει την αλήθεια και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να υποστεί ψυχικό τραύμα από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Το ζήτημα είναι αν θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το κριτήριο του «καλού παιδιού». Οι παιδοψυχολόγοι έχουν τονίσει πως ο χαρακτηρισμός «καλό ή κακό παιδί»  επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και πως καλό είναι ένα παιδί να κρίνεται για την πράξη του όχι για το χαρακτήρα του.

Αντί να πείτε πως ‘’αν είσαι καλό παιδί ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει δώρο’’  το οποίο έτσι κι αλλιώς θα πάρετε οπότε η αγορά του δεν έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του παιδιού – μπορείτε να μιλήσετε για το χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη τονίζοντας πόσο χαρούμενος είναι κάθε φορά που το παιδί σας μαζεύει τα παιχνίδια του.

Αγοράζετε στα παιδιά σας ένα μεγάλο δώρο και αρκετά…μικρά

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθείς στην επιθυμία ενός παιδιού. Ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό το παιδί να μην μάθει στην υπερβολή και να κατανοήσει πως το πορτοφόλι των γονέων, των παππούδων, των θείων, των νονών…δεν είναι ανεξάντλητο.

Αν έχετε συμφωνήσει πως το παιδί θα πάρει τα Χριστούγεννα ένα πολύ μεγάλο και ακριβό δώρο τότε φροντίστε να πάρετε, όντως, μόνο αυτό, δίχως να γεμίσετε τις κάλτσες στο τζάκι με διάφορα άλλα ή να κάνετε άλλο δώρο τα Χριστούγεννα και άλλο την Πρωτοχρονιά. Καλό είναι να συνεννοηθείτε και με τους άλλους συγγενείς πόσα μεγάλα δώρα θα λάβει το παιδί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία: Εδώ και δύο χρόνια αγοράζω στον βαφτισιμιό μου και τον αδερφό του με τον οποίο έχουν διετή διαφορά ηλικίας ένα πολύ μεγάλο αλλά κοινό δώρο για να μπορούν να παίζουν μαζί και έτσι μαθαίνουν παράλληλα να μοιράζονται τα παιχνίδια τους.

Ξεχνάτε πως τα Χριστούγεννα είναι πρωτίστως μια εποχή για να περάσετε χρόνο με το παιδί σας

Ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια προκειμένου να αγοράσετε δώρα σε όλους, να προετοιμάσετε ένα εορταστικό τραπέζι, να στολίσετε το σπίτι που ξεχνάτε πως οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να περάσετε περισσότερο και ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Ετοιμάστε μαζί του χριστουγεννιάτικα γλυκά, στολίστε μαζί το δέντρο, διαβάστε του ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια όλη η οικογένεια μαζί ή απλώς κάντε μια βόλτα στην πόλη να χαζέψετε τον εορταστικό στολισμό και τα φώτα.

Τα Χριστούγεννα έρχονται κάθε χρόνο αλλά τα παιδιά δεν μένουν για πάντα παιδιά οπότε καλό είναι να φροντίσετε να διαμορφώσετε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τις ωραιότερες και πιο ουσιαστικές εορτές.