Έτσι θα αποφύγεις την χρεωκοπία των Χριστουγέννων!

Είναι οι μέρες που καλείσαι να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη και να ξοδέψεις χρήματα για τη διακόσμηση, το φαγητό, τα δώρα, τις βόλτες και όλα όσα θα κάνουν τις γιορτές σου ξεχωριστές, όμορφες, νόστιμες και πιο…λαμπερές!

Είναι η εποχή που όλα αυτά στοιχίζουν παραπάνω από όσο μπορείς να αντέξεις και αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να είσαι προσεκτικός και πρακτικός για να αποφύγεις τη μαύρη τρύπα΄που θα σε οδηγήσει στο δικό σου, στο προσωπικό σου μνημόνιο.

Ακολουθεί η λίστα της οικονομίας, κάποια βήματα που θα αποτρέψουν την καταστροφή! 

1. Απλοποίησε τη διακόσμηση:  Μελέτησε προσεκτικά τις ελλείψεις και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν σε επίπεδο αντικειμένων και στολιδιών που θα ανανεώσουν το σπίτι σου. Πρωτίστως σκέψου κάθε πιθανό συνδυασμό και κάθε λογής κατασκευή που μπορεί να προκύψει από τα ήδη υπάρχοντα εορταστικά υλικά. Αν δε μπορέσεις να γίνεις δημιουργικός και να αξιοποιήσεις μυαλό και ιδέες τότε γίνε ο έξυπνος καταναλωτής που θα αγοράσει λίγα αλλά “καθοριστικά” αντικείμενα που θα κάνουν τη διακόσμηση λιτή αλλά θα της δώσουν άποψη. Πούλησε την ιδέα της “αποδόμησης” με τρία στολίδια, μία γιρλάντα και μερικά λαμπιόνια. Γιατί έτσι σου αρέσει! Βγάλε από τα κουτιά κάρτες Χριστουγέννων που σου έχουν στείλει, βάλτες πάνω σε ένα τραπεζάκι και ρίξε επάνω γκλίτερ και τοποθέτησε στο πλάι ένα κόκκινο κερί! Απλούστατο!

 2. Βάλε όριο στο ποσό που θα ξοδέψεις: Αποφάσισε εξ αρχής οτι τα χρήματα που μπορείς- στα αλήθεια- να δώσεις χωρίς να έχεις πρόβλημα για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Μην ενθουσιάζεσαι πολύ όταν κοιτάζεις βιτρίνες και όταν φτιάχνεις λίστες με δώρα και άλλα εντυπωσιακά αλλά λίγο άχρηστα. Αν έχεις 50 ευρώ , ξόδεψε 50 και όχι 500! Σκέψου καλά, η γιορτή είναι αγάπη, όχι ύλη! Να πας για ψώνια όταν τα μαγαζιά δεν έχουν πολύ κόσμο για να μπορέσεις να επιλέξεις με προσοχή και να χορτάσεις τα μάτια σου πριν απλώσεις τα χέρια σου… Κάπως έτσι θα σου κοπεί η όρεξη για υπερβολές!

3. Περιόρισε τα δώρα: Πριν εισέλθεις στην ζώνη των δώρων, συμφώνησε με τους δικούς σου ανθρώπους πως δεν χρειάζονται υπερβολές και ένα μικρό αλλά συμβολικό δώρο που να ταιριάζει σε χαρακτήρα και σε ανάγκη είναι πολύτιμο και πάνω από όλα μετρά η σκέψη! Επίσης

4. Φτιάξτο μόνος σου: Μία προσεκτική περιήγηση στο δικό μας site θα σου δώσει πολλές ιδέες για να ανακαλύψεις τρόπους που με απλά και καθημερινά υλικά θα μπορέσεις να δημιουργήσεις δώρα ελκυστικά και απαραίτητα!

5. Εστίασε στο πνεύμα των Χριστουγέννων: Βγες βόλτες χωρίς να ξοδέψεις ούτε μισό ευρώ. Πάρε το κατοικίδιό σου-αν έχεις και περπάτησε, κοίταξε βιτρίνες, επικοινώνησε με τους συνανθρώπους σου, κάνε κάτι για το διπλανό σου, δες ωραίες ταινίες, άκουσε μουσική, μίλησε στο τηλέφωνο και νιώσε αγάπη. Η γιορτή είναι συναίσθημα όχι μόνο περιτυλίγματα και φανταχτερες σακούλες! Άλλωστε η αγάπη που θα δώσεις και θα δεχτείς δεν κοστίζει κάτι αλλά είναι ό,τι πιο σημαντικό!