Προσοχή! Τα γιορτινά τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για το κατοικίδιό μας

Tα Χριστούγεννα είναι η εποχή που τη χαίρεσαι με όλη την οικογένεια και αυτή για πολλούς περιλαμβάνει τα σκυλιά και τις γάτες τους.

Δυστυχώς, πολλές φορές οι γιορτινές αυτές ημέρες, καταλήγουν στην αναζήτηση κτηνιάτρου, με κατοικίδια που υποφέρουν ή σε ακραίες περιπτώσεις πεθαίνουν από κάποιο λάθος του ιδιοκτήτη τους.

Το φαγητό και η διακόσμηση που φτιάχνουν την εορταστική σας διάθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη για το κατοικίδιό σας. Καλό είναι να είστε ενήμεροι και προσεχτικοί για τους κινδύνους ώστε να τους αποφύγετε.

Τρόφιμα κι άλλα

Γλυκά και λιπαρά όπως (συκώτι, ζαμπόν, μπέικον) ή πικάντικα τρόφιμαμπορεί να προκαλέσουν προβλήματα που κυμαίνονται από στομαχικές διαταραχές έως οξεία παγκρεατίτιδα στο σκύλο. Το ζώο μπορεί να εμφανίσει κοιλιακό πόνο, πυρετό, εμετό, διάρροια, αφυδάτωση, λήθαργο και ανορεξία. Το συκώτι ειδικά θα προκαλέσει στο σκύλο και τη γάτα τοξίκωση από βιταμίνη Α και θα δημιουργήσει πρόβλημα στους μυς και τις αρθρώσεις τους. Η ζάχαρη αν καταναλώνεται συχνά προκαλεί παχυσαρκία, προβλήματα στα δόντια και διαβήτη.

Άψητα κρέατα, ψάρια, πουλερικά μπορεί να περιέχουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως Salmonella, Campylobacter, E.coli και Toxoplasma.  Αυτά τα ωμά τρόφιμα δεν θα πρέπει να δίνονται στο σκυλί σας. Για τη δική σας υγεία, καθώς και του κατοικιδίου σας, πλένετε σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, και μαγειρέψτε το κρέας καλά.

Κόκαλα από ψάρια, κρέας ή πουλερικά, μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε περίπτωση κατάποσης. Ακόμα και τα μικρά μπορεί να προκαλέσουν ρήξεις (σχίσιμο) σε όλη την εντερικό σωλήνα. Έτσι, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλα ή πόσο μικρά είναι, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τα κόκαλα μακριά από το σκυλί σας.

Τα αλκοολούχα, ιδιαίτερα τα γλυκά ποτά είναι ελκυστικά για τα σκυλιά. Προσοχή! Ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλης μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, αναπνευστικά προβλήματα, κώμα, μέχρι και θάνατο!

Η ωμή ζύμη με μαγιά μπορεί να φουσκώσει και να παράγει αέριο στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας πόνο και πιθανή ρήξη του στομάχου ή των εντέρων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα  ενδέχεται να προκαλέσουν διάρροια και άλλες στομαχικές διαταραχές, καθώς μεγάλος αριθμός σκύλων και γατιών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Καφές – Τσάι περιέχουν καφεΐνη που σε μεγάλες ποσότητες είναι θανατηφόρα για τους σκύλους.

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές διεγερτικό με παρόμοια δράση με την καφεΐνη. Βρίσκεται σε όλα τα είδη σοκολάτας και ακόμα και ελάχιστη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα στους σκύλους. Μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αρρυθμίες, βλάβη της καρδιάς και θάνατο.

Οι ξηροί καρποί καλό είναι να αποφεύγονται γιατί είναι δύσκολοι στην πέψη από τους σκύλους. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα  πικραμύγδαλα (τοξική ουσία: υδροκυάνιο) και τα macadamia nuts (φουντούκια με σκληρό καφέ κέλυφος), αφού προκαλούν μυϊκούς σπασμούς, αδυναμία ή παράλυση, εμετό, πυρετό και ταχυκαρδία. Ο συνδυασμός με σοκολάτα είναι καταστροφικός.

Σταφύλια και σταφίδες περιέχουν μια άγνωστη τοξίνη, που μπορεί να βλάψει τα νεφρά.

Το αβοκάντο περιέχει ένα λιπαρό οξύ, την περσίνη οποία είναι εξαιρετικά τοξική για τα περισσότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων.

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο περιέχουν μια ουσία που οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν μεταβολίσουν γιατί δεν διαθέτουν το κατάλληλο ένζυμο. Αυτή καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο κατοικίδιο.

Πολλές τσίχλες, καραμέλες, διαιτητικά τρόφιμα κτλ περιέχουν το υποκατάστατο ζάχαρης ξυλιτόλη (Xylitol στα Αγγλικά και σε κάποιες συσκευασίες) που από τον Ιούλιο του 2004 θεωρείται τοξική για τα κατοικίδια ζώα και η οποία προκαλεί άμεση αύξηση στην ινσουλίνη στον οργανισμό του σκύλου, με κατάληξη την υπογλυκαιμική κρίση και σε διάστημα λίγων ημερών σοβαρά προβλήματα στο συκώτι.

Οι πράσινες πατάτες ή τα φύτρα πατάτας προκαλούν εμετό, κοιλιακό άλγος, διάρροια με αίμα, διέγερση του νευρικού συστήματος, κατάθλιψη, τρόμος, παράλυση ακόμη και καρδιακή ανακοπή.

Σκουπίδια που περιέχουν τρόφιμα και η μυρωδιά τους μπορούν να είναι δελεαστικά για το κατοικίδιό σας. Αλουμινόχαρτο, πλαστικές συσκευασίες, σακούλες, πλαστική μεμβράνη, οδοντογλυφίδες κλπ., μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά πεπτικά προβλήματα σε περίπτωση κατάποσης. Κρατήστε τα μακριά!

Τα προϊόντα καπνού μπορεί να αποβούν μοιραία για τα κατοικίδια ζώα, σε περίπτωση κατάποσης. Μέσα σε λίγα λεπτά προκαλείται δηλητηρίαση με συμπτώματα διέγερση, σιελόρροια, εμετός και διάρροια μέχρι επιληπτικές κρίσεις, κατάρρευση και θάνατο από καρδιακή ανακοπή. Κρατήστε τα τσιγάρα, τα πούρα, τον καπνό, ακόμη και τα σταχτοδοχεία μακριά από τα κατοικίδια.

Σε δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναφερθούν οι κίνδυνοι που ενδέχεται να προκύψουν για το κατοικίδιο σας από την ύπαρξη φυτών και διακοσμητικών αντικειμένων στον χώρο σας αλλά και τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από τη συναναστροφή του κατοικίδιου σας με τους επισκέπτες που δέχεστε την περίοδο των εορτών.