Πότε στολίζουμε δέντρο; Δέντρο ή καραβάκι;

Έχει ήδη μπει ο Δεκέμβριος και οι βιτρίνες έχουν στολιστεί και εσείς ακόμα σκέφτεστε πότε είναι η κατάλληλη μέρα για να στολίσετε. Φυσικά σας έχουμε ανοίξει την όρεξη και εμείς με τόσες πρωτότυπες ιδέες για το δεντράκι σας που δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε να βάλετε. Αυτό σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορούμε να σας πούμε εμείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως η παράδοση μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε το στόλισμα του δέντρου 40 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σε αυτή λοιπόν την περίπτωση έχεις ήδη αργήσει κατέβασε τις κούτες από το πατάρι, αποφάσισε τι στολίδια θα φτιάξεις ( γιατί φέτος θα φτιάξεις τόσες ιδέες σου έχουμε δώσει σιγά μη πάρεις έτοιμα) και ετοιμάσου για την most wonderful time of the year!

xristougen6

Και αν είσαι λάτρης της ελληνικής παράδοσης και όχι της γερμανικής όπως είναι ο στολισμός του δέντρου, μπορείς να αγοράσεις ένα καραβάκι το οποίο μπορείς να φωταγωγήσεις και στο τέλος θα σου μείνει και σαν διακοσμητικό. Και αν ακόμα δεν γνωρίζεις πως και γιατί στολίζουμε καράβι και τι λέει η παράδοση μας για αυτό σου έχουμε τη λύση.

605903_P0SvKtxRpaM.img

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος που εκτός των άλλων στοιχείων που έχει και την κάνουν μοναδική στο χάρτη είναι τυχερή, τυχερή γιατί έχει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Και εμείς οι Έλληνες αγαπήσαμε από νωρίς τη θάλασσα και τα μυστήρια της και θελήσαμε να τη δαμάσουμε και εν τέλει καταφέραμε να την κατακτήσουμε. Έτσι η Ελλάδα υπήρξε χώρα ναυτικών όπως και συνεχίζει να είναι. Γι αυτό και τα παιδιά των ναυτικών τότε κατέληγαν να φτιάχνουν παιχνίδια εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους με την νοσταλγία να τα ξαναδούν. Οπότε τι θα μπορούσε να χαρακτήριζε περισσότερο τα ταξίδια των ναυτικών από ένα καραβάκι; Κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων είναι χαρακτηριστική η εικόνα των παιδιών να λένε τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα κρατώντας ένας καραβάκι στην αγκαλιά τους.Τη δεκαετία του 1970 κατόπιν έντονων συζητήσεων τελικά το καραβάκι σαν σύμβολο παράδοσης δεν καθιερώθηκε δυστυχώς σε αντίθεση με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που μπήκε για τα καλά στα σπίτια μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα περιοχές, νησιά κυρίως, τα οποία συνεχίζουν την παράδοση αυτή στολίζοντας κάθε χρόνο το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι τους.