Πόσες θερμίδες σου προσφέρουν απλόχερα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά;

Όσο αποφασισμένη και να είσαι τα Χριστούγεννα να τηρήσεις την διατροφή σου, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μην φας κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες. Ξεκάθαρα δεν θα μπορείς να αντισταθείς. Αν πάλι απλά περιμένεις τις γιορτινές ημέρες για να καταναλώσεις δίχως αύριο τις λιχουδιές, τότε οφείλω να σε προειδοποιήσω για τις θερμίδες που θα σου δώσουν απλόχερα. Βέβαια δεν ξέρω με πόση όρεξη θα συνεχίσεις να τρως τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μόλις το διαβάσεις.

1. Μελομακάρονα

Εδώ είμαστε. Κανένας κουραμπιές. Μόνο μελομακάρονο. Ειδικά αν είναι και λίγο τραγανό, πηγαίνει σε άλλο επίπεδο. Είναι κατάλληλο για όλες τις ώρες της ημέρας. Μαζί με τον καφέ σου το πρωί, μετά από το μεσημεριανό, για τις λιγούρες του απογεύματος και φυσικά ένα για καληνύχτα το βράδυ. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι η εξής: 1 μέτριο μελομακάρονο έχει περίπου 190 θερμίδες. ΜΕΤΡΙΟ. Το 2017 θα το περάσουμε στο γυμναστήριο…

2. Κουραμπιέδες

Εδώ πρόκειται για χαμό. Διότι έχουμε άφθονη ζάχαρη, επομένως υποψιάζεσαι ότι οι θερμίδες θα είναι αντίστοιχες. Επιπλέον παίζει και αυγό, έτσι γιατί η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι αρκετή. Ωστόσο 1 μέτριος κουραμπιές, έχει 240 θερμίδες. Κάπου εδώ να σημειώσω ότι όλοι την πατάμε με αυτά τα μικρά κουραμπιεδάκια, που λες «έλα μωρέ είναι μικρό, πόσες θερμίδες να έχει»;

3. Δίπλες

Όταν ήμουν μικρή, στην Καλαμάτα είχαμε μόνο δίπλες στο τραπέζι. Για καλή μου τύχη τις έχω σιχαθεί πλέον, διότι 1 μέτρια δίπλα, έχει 170 θερμίδες. Θα την φας ολόκληρη όμως, αυτό είναι το πρόβλημα. Να σου πω μόνο ότι στην δίπλα το αυγό κάνει πανηγύρι, χώρια ότι τηγανίζεται. Όπου τηγάνι, άφθονες θερμίδες.

4. Βασιλόπιτα

Η σωστή η βασιλόπιτα έχει και σοκολάτα. Τέλος. Αν πάντως μιλήσουμε για εκείνη που έχει και ζάχαρη άχνη στην επιφάνειά της, τότε μιλάμε για 200 μέχρι 350 θερμίδες το ένα μέτριο κομματάκι. Θλίψη.