Πώς να βοηθήσετε άλλους που είναι λιγότερο τυχεροί αυτά τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα έτασαν, ώρα για ανταλλαγή δώρων, γέμιση γαλοπούλας… χωρίς γαλοπούλα και χουχούιασμα σε κουβέρτες με ζεστό κρασί. Αλλά τα Χριστούγεννα είναι επίσης, φυσικά, η εποχή της καλής θέλησης και μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι άστεγοι, που έχουν πρόσφατα βιώσει πένθος, μόνοι ή αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Γιατί λοιπόν να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη αυτά τα Χριστούγεννα; Έρευνες δείχνουν ότι οι πράξεις καλοσύνης μπορούν να έχουν τεράστιο όφελος για τη δική σας ευτυχία, υγεία και αίσθηση ευημερίας καθώς φυσικά και εκείνων των ανθρώπων που βοηθάτε. Εμπνευστείτε από τις παρακάτω πράξεις καλοσύνης για αυτά τα Χριστούγεννα.

Γίνε Εθελοντής

Ό,τι κι αν κάνετε, ο εθελοντισμός είναι μια ανιδιοτελής πράξη που θα βοηθήσει να αλλάξει η ζωή πολλών ανθρώπων κατά την περίοδο των γιορτών. Φυσικά, μια άλλη καλή πηγή για την εύρεση ευκαιριών εθελοντισμού είναι οι επίσημες ιστοσελίδες μεμονωμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Θα μπορούσατε να βοηθήσετε σε ένα φιλανθρωπικό κατάστημα, να βοηθήσετε σε συσσίτια ή να γίνετε εθελοντής για μια γραμμή βοήθειας για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να τυλίξετε εθελοντικά δώρα για ορφανά παιδιά.

Γίνε φίλος με έναν ηλικιωμένο

Οι στατιστικές δείχνουν ότι ένας στους τρεις ηλικιωμένους νιώθει μοναξιά και απομόνωση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και μείωση της σωματικής υγείας και ευεξίας. Εάν έχετε γείτονες ηλικιωμένους, ακόμη και το να ξεκινήσετε μια συνομιλία μαζί τους μπορεί να έχει τόσο θετικό αντίκτυπο. Μπορείτε επίσης να προσφερθείτε να βοηθήσετε σε πρακτικές εργασίες όπως ψώνια ή βόλτα με σκύλους ή να προσφερθείτε να τους βοηθήσετε να φτάνουν σε ιατρικά ραντεβού και άλλες δραστηριότητες. Λάβετε υπόψη ότι το τελευταίο πιθανότατα συνιστάται μόνο εάν έχετε μια προϋπάρχουσα σχέση μαζί τους, καθώς ένας άγνωστος μπορεί να φοβηθεί από κάποιον που δεν γνωρίζει να εισβάλει στη ζωή του. 

Κάντε απλές, τυχαίες πράξεις καλοσύνης

Απλές, απροσδόκητες πράξεις καλοσύνης τα Χριστούγεννα μπορούν πραγματικά να φωτίσουν την ημέρα κάποιου και να σας κάνουν να νιώσετε υπέροχα και με τον εαυτό σας. Θα μπορούσες:

  • Να δώσεις μια γενναιόδωρη συμβουλή σε έναν φιλικό υπάλληλο εξυπηρέτησης πελατών, όπως έναν σερβιτόρος ή έναν barista.
  • Να αγοράσεις σε έναν άστεγο ένα σάντουιτς και ένα ζεστό ρόφημα.
  • Να βοηθήσεις κάποιον που δυσκολεύεται με τις αποσκευές του στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να παραχωρήσεις τη θέση σου σε κάποιον σε πολυσύχναστη δημόσια συγκοινωνία.
  • Να αγοράσεις στον φίλο σου σοκολάτα (ή ένα ποτό στην παμπ!) όταν αισθάνεται άσχημα…και να ακούσεις προσεκτικά ότι έχει να σου πει, εάν θέλει!
  • Να κάνεις αυθεντικά κομπλιμέντα.
  • Να προσφερθείς να τραβήξετε φωτογραφίες για όσους τουρίστες βλέπεις να προσπαθούν να βγάλουν αλλά δυσκολεύονται.

Ό,τι και να κάνεις για τον διπλανό σου, το σίγουρο είναι ότι εσύ θα νιώσεις όμορφα. Φυσικά και δεν θα αλλάξουν ολόκληρες ζωές, αλλά τουλάχιστον θα βοηθήσεις να σχηματιστούν χαμόγελα!