Πως να μην τσακωθείς με τον αγαπημένο σου στις γιορτές

Είναι περίεργο. Ενώ «υποτίθεται» πως είναι η πιο χαρούμενη και πολυαναμενόμενη εποχή του χρόνου, το στρες και η ένταση που συσσωρεύεται ισοδυναμούν με την έκρηξη ατομικής βόμβας. Ίσως να φταίνε οι μεγάλες προσδοκίες, ίσως το άγχος του ‘όλα να είναι τέλεια’, ίσως το γεγονός πως χαλαρώνουμε από τις υποχρεώσεις και μας βγαίνει όλη η ένταση που καταπιέζουμε στην καθημερινότητα.

Έτσι, εκτός από τις πιθανές εντάσεις με τους καταπιεστικούς και αδιάκριτους συγγενείς, ενδέχεται να θέλετε να ανοίξετε και το κεφάλι του αγαπημένου σας. Το ερώτημα είναι «Αξίζει να χαλάμε τις καρδιές μας Χριστουγεννιάτικα;». Η αλήθεια είναι πως όχι. Έχοντας ως γενικό οδηγό την παλιά συμβουλή της μαμάς/γιαγιάς/θείας ‘Διάλεγε τις μάχες σου’, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την ένταση με το ταίρι σας κατά τη διάρκεια των εορτών και εντέλει να βιώσετε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων: αγάπη, αγάπη, αγάπη!

Είναι τόσο σημαντικό ζήτημα;

Έχετε μόλις παραθέσει ένα υπέροχο αλλά πολύ κοπιαστικό γεύμα για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ο σύντροφος προθυμοποιείται να βάλει το πλυντήριο πιάτων ή του ζητάτε να βγάλει έξω τα σκουπίδια ενώ χαλαρώνει στον καναπέ. Στην πρώτη περίπτωση βάζει το λάθος πρόγραμμα και στη δεύτερη, κάθεται ακόμα στον καναπέ. ΟΚ, είναι αυτός ο λόγος να ανεβάσετε τη φωνή σας τουλάχιστον τέσσερις οκτάβες; Είναι από τις λίγες μέρες του χρόνου όπου μπορούμε να κοιτάζουμε το ταβάνι ατέλειωτες ώρες και που δεν υπάρχει κάποια πολύ σημαντική εργασία που πρέπει να γίνει. Το πλυντήριο πιάτων μπορεί να ξαναδουλέψει και αν τα απορρίμματα μείνουν για λίγη ώρα στον κάδο δεν θα μαζευτούν όλα τα τρωκτικά της γειτονιάς.

Το σημαντικό ζήτημα εδώ είναι: Μήπως οι δουλειές του σπιτιού, αποτελούν την πρόφαση για μια άλλη αιτία που αποφεύγετε να συζητήσετε;

Σας ενοχλεί η κοινωνική συμπεριφορά του και έτσι του κάνετε παρατηρήσεις μπροστά σε άλλους

Η μητέρα, ο πατέρας, τα αδέρφια, η κολλητή, ο σκύλος όλοι κάνουν κάτι που μας ενοχλεί όπως κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε μια εκδήλωση συμπεριφοράς που τους εκνευρίζει. Ένα σόκιν αστείο, μερικά ποτηράκια παραπάνω, οι αδέξιες χορευτικές κινήσεις, οτιδήποτε δεν ταιριάζει με τα δικά μας πρότυπα συμπεριφοράς. Το πρόβλημα είναι πως αν επιλέξετε να γίνετε αγενής με το ταίρι σας μπροστά στην παρέα, όχι μόνο θα προκληθεί ένταση στη σχέση σας, αλλά θα φέρετε σε δύσκολη θέση και θα χαλάσετε τη διάθεση των φίλων σας. Μη δίνετε σημασία στη συμπεριφορά που σας ενοχλεί και ασχοληθείτε με τους φίλους σας προκειμένου να περάσετε καλά το υπόλοιπο της βραδιάς.

Θα μπορέσετε να συζητήσετε με το ταίρι σας τι είναι αυτό που σας ενοχλεί όταν βρεθείτε μόνοι στο σπίτι.

Μη βγείτε «για τα μάτια του κόσμου»

Δεν έχετε κατορθώσει να αποφύγετε την ένταση και τώρα έχει φτάσει η στιγμή να φύγετε για την περίσταση όπου είστε καλεσμένοι. Αν αισθάνεστε ακόμα εκνευρισμό ή θυμό απέναντι στο ταίρι σας είναι καλύτερα να επιλέξετε την ηρεμία του σπιτιού ή έναν περίπατο που θα σας χαλαρώσει από το να καταπιέσετε τα συναισθήματα σας παίζοντας το «ευτυχισμένο ζευγάρι» για τα μάτια των φίλων σας. Αυτή η προσποίηση θα μεγιστοποιήσει το θυμό μέσα σας οπότε είναι καλύτερα να ακυρώσετε τελευταία στιγμή την παρουσία σας.

Η διπλωματική οδός είναι πάντα προτιμότερη

Αν έχει έρθει η στιγμή της «συζήτησης», προτιμήστε να την κάνετε με διπλωματικό τρόπο. Είναι τελείως διαφορετικό να πείτε «σου είπα χιλιάδες φορές πως ήθελα να κάνεις αυτό»με δυνατή φωνή από το να πείτε «σε ρώτησα αν μπορείς να μου κάνεις αυτή τη χάρη και είπες ‘ναι’ οπότε όταν δεν το έκανες με έκανε να νιώσω πως δεν δίνεις σημασία στις επιθυμίες μου ή σε αυτά που λέω», σε ήρεμο τόνο. Η συζήτηση μπορεί να γίνει πολύ πιο εποικοδομητική και ουσιαστική έτσι.

Γενικά, στις γιορτές όλοι σκεφτόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε κάποιους ανθρώπους στη ζωή μας, οπότε είναι καλό να επικεντρωθείτε σε όλα αυτά που αγαπάτε στο ταίρι σας παρά στις ασήμαντες λεπτομέρειες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα.