Πως και τι αγοράζουν οι καταναλωτές το Δεκέμβριο; Η έρευνα που αποκαλύπτει τα πάντα!

Με τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια και τις εορταστικές προσφορές  να κορυφώνονται, ο Δεκέμβριος αποτελεί τον καλύτερο μήνα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η RTB House ανέλυσε τους online πελάτες και διαπίστωσε ότι η δημοφιλέστερη μέρα για  αγορές είναι η Δευτέρα και η μέρα με τη λιγότερη «κίνηση» το Σάββατο, ενώ οι χρήστες είναι πιθανότερο να  κλικάρουν σε διαφημίσεις αμέσως μετά την παραμονή των Χριστουγέννων (25 και 26 Δεκεμβρίου). Η έρευνα παρουσιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζονται οι καταναλωτικές συμπεριφορές των χρηστών στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό.

Η RTB House, η διεθνής τεχνολογική εταιρεία που παρέχει λύσεις retargeting χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής βασισμένη σε αλγόριθμους deep learning για κορυφαίους διαφημιζόμενους παγκοσμίως, ανέλυσε τη συμπεριφορά των διαδικτυακών χρηστών κατά το Δεκέμβριο, την πιο έντονη καταναλωτική  περίοδο για τη βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ανάλυση διεξήχθη με συγκεντρωτικά στοιχεία από περισσότερες από 40 αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και τον Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το Δεκέμβριο οι χρήστες είναι πιθανότερο να επισκέπτονται ηλεκτρονικά καταστήματα και να πραγματοποιούν συναλλαγές κατά τις εργάσιμες ημέρες. Οι Δευτέρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, με τους χρήστες να επισκέπτονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα κατά 17% συχνότερα από τον μέσο όρο μηνιαίως. Παράλληλα,  παρατηρήθηκε ότι τις Δευτέρες οι χρήστες πραγματοποιούν 38% περισσότερες αγορές από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου.

Τα Σάββατα είναι η λιγότερο δημοφιλής ημεραργία για ηλεκτρονικές αγορές. Ο αριθμός των επισκεπτών στα ηλεκτρονικά καταστήματα μειώνεται κατά 8% από τον μέσο όρο ολόκληρου του μήνα και ο αριθμός των συναλλαγών ξεπερνά σε μείωση το 22% σε σχέση με αυτόν τον μέσο όρο.

Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, περίπου μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, η συχνότητα των επισκέψεων στα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι αντίστοιχες αγορές μειώνονται, φτάνοντας στα χαμηλότερα ποσοστά την παραμονή των Χριστουγέννων. Την ημέρα αυτή, οι χρήστες επισκέπτονται καταστήματα κατά 28% λιγότερο από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των συναλλαγών είναι επίσης χαμηλότερος από τον μέσο όρο αυτού του μήνα κατά σχεδόν 41%.

«Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, θα ήταν καλύτερο να προσαρμόσετε τις online marketing δραστηριότητες σας έτσι ώστε να υποστηρίξουν τις offline πωλήσεις λιανικής», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ρήγας, CEO της Impruvo, Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος της RTB House στην Ελλάδα. «Η έρευνά μας έδειξε ότι για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, το online shopping  είναι πολύ δημοφιλές. Υπάρχει, όμως, μια απότομη πτώση την εβδομάδα πριν από τις γιορτές, η οποία πιθανώς οφείλεται στις προετοιμασίες των Χριστουγέννων. Επίσης, οι αγοραστές ίσως να διστάζουν να αγοράσουν λόγω φόβου για καθυστέρηση της αποστολής τους. Φαίνεται ότι οι e-shoppers του Δεκεμβρίου συνήθως αγοράζουν περισσότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα και όχι την τελευταία στιγμή. Καλό θα ήταν οι  marketers να μην ακυρώνουν ή να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντίθετα πρέπει να κατανοούν καλύτερα  πώς αυτές οι δραστηριότητες  μάρκετινγκ θα επηρεάσουν τις λιανικές πωλήσεις.»

 

Αν και δεν είναι πολλοί εκείνοι που επισκέπτονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ σε διαφημίσεις. Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, σχεδόν το 11% και 10% των διαδικτυακών χρηστών είναι πρόθυμοι να κάνουν κλικ σε banners, ποσοστό το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των κλικ στις διαφημίσεις, οι επισκέψεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ο αριθμός των συναλλαγών αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά μετά τις αργίες.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετικά υψηλός αριθμός ατόμων που επισκέπτονται e-shops κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων η αύξηση του CTR – μια μέτρηση που δείχνει πόσοι χρήστες είναι πρόθυμοι να κάνουν κλικ σε μια διαφήμιση – δείχνει σαφώς ότι οι καταναλωτές αναζητούν συγκεκριμένες προσφορές. Ως εκ τούτου, αξίζει να προγραμματίσετε τα έξοδα διαφήμισης σύμφωνα με τα trends των διαδικτυακών χρηστών. Όσο πιο εξατομικευμένο είναι το μήνυμα, τόσο πιο πιθανό είναι να προσελκύσετε πιθανούς πελάτες. Σε αυτή την περίπτωση, το retargeting και η τεχνητή νοημοσύνη με βάση το deep learning είναι σημαντικές, επειδή μπορούν να ταιριάξουν και να προβάλλουν τη σωστή προσφορά στο σωστό άτομο. Εάν οι διαφημιζόμενοι επιθυμούν μια καμπάνια που να υποστηρίζει τις επερχόμενες πωλήσεις, πρέπει να θυμούνται τις δυνατότητες του εξατομικευμένου retargeting»προσθέτει ο κ. Ρήγας.

Στην Ελλάδα οι διαδικτυακοί χρήστες επισκέπτονται τα e-shops κυρίως μέσα στην εβδομάδα – τα καλύτερα αποτελέσματα σημειώνονται μια εβδομάδα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων π.χ. τη Δευτέρα οι επισκέψεις σε e-shops είναι σχεδόν 12% πιο συχνές από το μέσο όρο του Δεκεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και με τις συναλλαγές – την ίδια Δευτέρα σημειώθηκαν πάνω από 39% περισσότερες συναλλαγές από το μέσο όρο του Δεκεμβρίου. Η εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα αποτελεί μία επίσης εξαιρετικά καλή περίοδο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα. Στις 25 Δεκεμβρίου οι Έλληνες χρήστες δεν επισκέπτονται σχεδόν καθόλου τα e-shops – η μείωση στην επισκεψιμότητα ξεπερνά το  28% σε σχέση με το μέσο όρο για το Δεκέμβριο (επίσης πραγματοποιούν πάνω από 35% λιγότερες συναλλαγές από το μέσο όρο του μήνα.) Οι Έλληνες χρήστες όμως έχουν ένα  μοναδικό χαρακτηριστικό σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο – επισκέπτονται ηλεκτρονικές σελίδες και αγοράζουν αμέσως μετά την παραμονή των Χριστουγέννων – το peak των πωλήσεων καταγράφεται στις 27 Δεκεμβρίου, με τους  χρήστες να επισκέπτονται ιστοσελίδες κατά περισσότερο  από 15% σε σχέση με το μέσο όρο του Δεκεμβρίου (πραγματοποιούν επίσης πάνω από 32% περισσότερες συναλλαγές σε σχέση με το μέσο όρο του μήνα). Την ίδια μέρα οι Έλληνες είναι πιθανότερο να κλικάρουν σε διαφημίσεις κατά σχεδόν 12% περισσότερο από τον μέσο όρο  ολόκληρου του μήνα.

*Συγκεντρωτικά στοιχεία από το Δεκέμβριου του 2016