Ποιά είναι η ιστορία πίσω από τις κάλτσες για τα δώρα;

Πολλές παραδόσεις και έθιμα χάνονται εκατοντάδες χρόνια πίσω στην ιστορία, έτσι που εν τέλει δε γνωρίζουμε πως γεννήθηκαν και από που προήλθαν. Αν αρχίσει κανείς να ξετυλίγει το νήμα, όμως, τελικά θα βρεί την άκρη!

christmas-stockings

Η ιστορία αφορά τις γνωστές κάλτσες που κρεμάμε στο τζάκι ώστε ο Άη-Βασίλης να βάλει μέσα τα δώρα μας…φυσικά δεν είναι τόσο ελληνικό έθιμο, αφού συνήθως τα δώρα στην Ελλάδα τα αφήνουμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όμως η…παγκοσμιοποίηση φέρνει σιγά-σιγά και στα δικά μας σπίτια τις κάλτσες. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζουμε έστω την πιό δημοφιλή εκδοχή της ιστορίας πίσω από τις κάλτσες…

stocking

Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, πριν από αρκετούς αιώνες στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στις περιοχές της σημερινής Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου, τα παιδιά συνήθιζαν να αφήνουν τις κάλτσες τους στο τζάκι γεμάτες με καρότα και ζάχαρη σαν τροφή για τον Sleipnir, το ιπτάμενο άλογο του πανίσχυρου Θεού Odin της σκανδιναβικής μυθολογίας. Το άλογο έτρωγε τις λιχουδιές και ο Odin, ως ευχαριστία, άφηνε δώρα μέσα στις κάλτσες για τα παιδια.

christmas-stockings-5

Φυσικά, αυτό ήταν πριν εξαπλωθεί ο Χριστιανισμός στις χώρες αυτές. Όταν εν τέλει αυτό συνέβη το Μεσαίωνα (κοντά στο 1000-1100 μ.Χ. για την Ολλανδία), ο Odin σταδιακά “αντικατιστάθηκε” από τον Άγιο Νικόλαο (Santa Claus) σε αυτή την ιστορία και έτσι παραμένει μέχρι και σήμερα.

Εσείς; Σε κάλτσες ή κάτω από το δέντρο τα δώρα σας;