Περίεργα έθιμα Χριστουγέννων από όλον τον κόσμο!

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Ενώ μπορεί να ξεκίνησε ως αποκλειστικά χριστιανικό φεστιβάλ, άνθρωποι από όλο τον κόσμο το έχουν αγκαλιάσει με τα χρόνια και έχουν προσθέσει τις δικές τους παραδόσεις στην πορεία. Είτε τη βλέπετε ως θρησκευτική γιορτή, κάτι εμπορικό, γιορτάζετε ένα άλλο φεστιβάλ όπως το Hanukkah, ή ακόμα και τίποτα, έχουν ενδιαφέρον αυτές οι ασυνήθιστες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Krampus, Αυστρία

Στις περισσότερες χώρες, ο πατέρας των Χριστουγέννων, ο Άγιος Βασίλης ή ο Άγιος Νικόλαος φέρνει δώρα στα παιδιά για τα Χριστούγεννα, αλλά στην Αυστρία υπάρχει επίσης το σπίτι του κακού συνεργού του. Ο μισός τράγος, μισός δαίμονας Κράμπους λέγεται ότι περιφέρεται στους δρόμους κουβαλώντας ένα ψάθινο καλάθι αναζητώντας παιδιά με κακή συμπεριφορά. Το παραμύθι είναι δημοφιλές σε όλη την Αυστρία, τη νότια Γερμανία, την Ουγγαρία, ακόμη και τη βόρεια Ιταλία, όπου μπορείτε να δείτε ανθρώπους ντυμένους σαν το Krampus να περπατούν στους δρόμους τον Δεκέμβριο.

Yule Goat, Σουηδία

Το σουηδικό Yule Goat χρονολογείται από τον 11ο αιώνα όταν λέγεται ότι ήταν σύντροφος του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είχε τη δύναμη να ελέγχει τον διάβολο (όπως ο Krampus). Μέχρι τον 19ο αιώνα, η κατσίκα ήταν αυτή που έφερνε δώρα και οι άνθρωποι ντύνονταν κατσίκες για να τα μοιράσουν. Σήμερα, το Yule Goat είναι ως επί το πλείστον ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι που μπορεί να βρεθεί σε δέντρα και να στηθεί με άχυρο σε πόλεις σε όλη τη Σουηδία. Το χωριό Gävle είναι διάσημο για την άτυχη κατσίκα του, η οποία έχει καεί από βάνδαλους 29 φορές από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το 1966.

Disguised Mummers, Λετονία

Οι Mummers (ή ηθοποιοί του δρόμου) μεταμφιέζονται σε ζώα ή μακάβριους χαρακτήρες στη Λετονία. Στη συνέχεια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διώξουν τα κακά πνεύματα με μουσική και παραδοσιακά τραγούδια. Σε αντάλλαγμα, οι οικογένειες τους προσφέρουν φαγητό και ποτό. Οι mummers αναμένεται να παραμείνουν μεταμφιεσμένοι και εκτός από τις μάσκες, κρύβουν τη φωνή τους για να μην τους αναγνωρίσουν.

La Befana, Ιταλία

Ενώ τα παιδιά της Ιταλίας τα επισκέπτεται ο Άγιος Βασίλης (ή ο Babbo Natale) κάθε παραμονή Χριστουγέννων, έχουν άλλη μια επίσκεψη στις 5 Ιανουαρίου, την παραμονή των Θεοφανείων. Σύμφωνα με το μύθο, η Μπεφάνα ήταν μια μάγισσα που δεν έκανε δώρο στο μωρό Ιησού στη φάτνη. Για να μετανοήσει, τώρα δίνει δώρα σε όλα τα παιδιά, που της αφήνουν λίγο κρασί και φαγητό. Υπάρχει μια παρόμοια φιγούρα στη ρωσική λαογραφία, όπου η Babouschka, που σημαίνει γριά ή γιαγιά στα ρωσικά, φέρνει δώρα στα παιδιά πριν από τα Χριστούγεννα (που γιορτάζονται εδώ στις 7 Ιανουαρίου).

Hiding Brooms, Νορβηγία

Σύμφωνα με τη νορβηγική λαογραφία, οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα βγαίνουν την παραμονή των Χριστουγέννων για να κάνουν κακό. Έτσι, οι οικογένειες κρύβουν τις σκούπες τους για να μην τις κλέψουν για μια μεταμεσονύκτια βόλτα. Μερικές φορές καίνε ακόμη και κορμούς ελάτης στο τζάκι για να μην κατέβουν από την καμινάδα.

Γιγαντιαίο Φεστιβάλ Φαναριών, Φιλιππίνες

Κάθε χρόνο το Σάββατο πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, η πόλη San Fernando στις Φιλιππίνες διοργανώνει το Ligligan Parul Sampernandu, το Γιγαντιαίο Φανάρι. Πολλά χωριά ανταγωνίζονται για να φτιάξουν το πιο όμορφο και περίτεχνο χάρτινο φανάρι. Μπορούν να έχουν διάμετρο έως και έξι μέτρα και είναι διατεταγμένα σε περίπλοκα σχέδια με ζωηρά χρώματα.

Throwing Shoes, Τσεχία

Την ημέρα των Χριστουγέννων στην Τσεχία, ανύπαντρες γυναίκες ρίχνουν μια γόβα πάνω από τους ώμους τους προς την εξώπορτα. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη του προς την πόρτα, θα παντρευτεί τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, αν το τακούνι δείχνει προς την πόρτα, θα παραμείνει ανύπαντρη.

The Caganer, Ισπανία

Στην καταλανική περιοχή της Ισπανίας, οι σκηνές της γέννησης έχουν συχνά μια ασυνήθιστη προσθήκη. Ο Caganer μπορεί να βρεθεί κρυμμένος σε μια μικρή γωνιά και είναι παραδοσιακά ένας άντρας με το παντελόνι του κατεβασμένο και στην πράξη της αφόδευσης. Αν και η προέλευσή του έχει χαθεί στο χρόνο, άρχισε να εμφανίζεται τον 18ο αιώνα και συχνά μπορεί να τον βρεις να φοράει παραδοσιακά ρούχα και καπέλα. Τώρα, μπορείτε να βρείτε ακόμη και εκδόσεις Caganer δημοφιλών διασημοτήτων.

Spider Webs, Ουκρανία

Η πιο παράξενη παράδοση της Ουκρανίας περιλαμβάνει ιστούς αράχνης. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, μια φτωχή χήρα και τα παιδιά της βρήκαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κήπο τους αλλά δεν είχαν χρήματα να το στολίσουν. Ωστόσο, όταν ξύπνησαν το επόμενο πρωί, καλύφθηκε από έναν ιστό αράχνης, ο οποίος έγινε ασημί και χρυσός στο πρωινό φως. Προς τιμήν αυτού, οι Ουκρανοί κρεμούν διακοσμητικά σε σχήμα ιστού αράχνης στα δέντρα τους για να φέρουν καλή τύχη.