Παράξενα έθιμα: Πως γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά σε όλο τον κόσμο

Μετράμε αντίστροφα για να υποδεχτούμε το 2016 και να αποχαιρετήσουμε το 2015, και εμείς αναζητήσαμε τα έθιμα από όλο τον κόσμο για την Πρωτοχρονιά.

ΟΚ, ξέρουμε εδώ πως παίζουμε χαρτιά και λέμε χρονιά στους Βασίληδες και στις Βασιλικές!

Αγγλία: Στην Αγγλία πιστεύουν στο δικό μας… ποδαρικό. Ο πρώτος επισκέπτης σε ένα σπίτι συμβολίζει το τι θα φέρει το νέο έτος. Αν είναι άντρας θα πρέπει να μπει από την μπροστά πόρτα, με παραδοσιακά εδέσματα, να πιει με τον πατριάρχη της οικογένεια, να αφήσει ένα καρβέλι ψωμί στην κουζίνα και να έχει μαζί του κάρβουνο για το τζάκι!

Δανία: Στην Δανία οι… ψυχροί Σκανδιναβοί σπάζουν ένα σωρό από πιάτα στην μπροστινή πόρτα του σπιτιού με την έλευση του νέου έτους.

Κίνα: Κάθε πόρτα βάφεται κόκκινη, επειδή το συγκεκριμένο χρώμα συμβολίζει την ευτυχία και την καλοτυχία. Επίσης κρύβουν όλα τα αιχμηρά αντικείμενα για να μην κοπεί κανείς, που σημαίνει πως θα κόψει και την τύχη της οικογένειας το νέο χρόνο.

Βραζιλία: Την αγαπημένη μας φακή τρώνε στην Βραζιλία. Οι βραζιλιάνοι θεωρούν πως η φακή είναι σημάδι πλούτου και ευημερίας, ενώ την σερβίρουν μαζί με ρύζι. Παράλληλα μια βάρκα με κοσμήματα, λουλούδια και κεριά φεύγει από την παραλία του Ρίο στον Ωκεανό καθώς το έθιμο αναφέρει πως έτσι θα έρθει τύχη και ευμάρεια.

Γερμανία: Ένα κομμάτι από λιωμένο μολύβι σε νερό είναι το έθιμο των Γερμανών. Το σχήμα που θα πάρει το μολύβι συμβολίζει το μέλλον. Αν είναι σε σχήμα καρδιάς, τότε κάποιος από την οικογένεια θα παντρευτεί, το στρογγυλό θα φέρει τύχη και το τριγωνικό είναι κακός οιωνός.

Αίγυπτος: Οι Αιγύπτιοι πιστεύουν στην έλευση της νέας χρονιάς όταν σχηματιστεί η νέα Σελήνη.

Ουαλία: Στην Ουαλία ανοίγουν την πίσω πόρτα τους σπιτιού και την κλείνουν αμέσως. Αυτό συμβολίζει την φυγή του παλιού και το «κλείδωμα» στο σπίτι του νέου και καλότυχου. Στις 12 ακριβώς ανοίγουν εκ νέου την πόρτα για να υποδεχτούν τον νέο χρόνο.

Φιλιππίνες: Κάθε στρογγυλό αντικείμενο θεωρείται καλότυχο. Καταναλώνουν σταφύλια, κουβαλούν πάνω τους κέρματα, φορούν polka ρούχα και οτιδήποτε έχει σχέση με το στρογγυλό!

Πουέρτο Ρίκο: Οι κάτοικοι της χώρας με την έλευση του νέου έτους πετούν από τα παράθυρά τους έναν κουβά με νερό για να διώξουν τα κακά πνεύματα μακριά από το σπίτι.

Χιλή: Η πιο… ανατριχιαστική Πρωτοχρονιά. Οι Χιλιανοί πηγαίνουν στα νεκροταφεία, στρώνουν στους τάφους των συγγενών τους τραπέζι και το γλεντάνε μαζί τους!