Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μια σύντομη ιστορία του eggnog, του πιο διάσημου χριστουγεννιάτικου ροφήματος

Yo ho ho and a bottle of rum!

Το eggnog, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα που όταν το πίνεις για πρώτη φορά πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι: Τι είχε στο μυαλό του κάποιος και αποφάσισε ότι ήταν καλή ιδέα να συνδυάσουν σε ένα ρόφημα κρόκο αυγού, γάλα και αλκοόλ;

Εν τω μεταξύ οι ιστορικοί της μαγειρικής συζητούν ακόμη για την ακριβή καταγωγή του αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το eggnog προήλθε από το πρώιμο μεσαιωνικό βρετανικό «posset», ένα ζεστό, γαλακτώδες ποτό που μοιάζει με μπίρα ale.

Μέχρι τον 13ο αιώνα, ήταν γνωστό ότι οι μοναχοί έπιναν ένα παρόμοιο ρόφημα που περιείχε αυγά και σύκα. Το γάλα, τα αυγά και το σέρι ήταν τροφές των πλουσίων, κι έτσι, το eggnog χρησιμοποιούνταν συχνά σε προπόσεις για ευημερία και καλή υγεία.

Το eggnog συνδέθηκε με τις διακοπές των Χριστουγέννων περίπου το 1700. Την περίοδο εκείνη, οι αμερικανικές αποικίες ήταν γεμάτες φάρμες -με κοτόπουλα και αγελάδες— και φτηνό ρούμι, ένα συστατικό που θα γινόταν πολύ σύντομα σήμα κατατεθέν του ροφήματος.

Η ετυμολογία του ονόματος παραμένει μυστήριο. Μερικοί λένε ότι το “nog” προέρχεται από τη λέξη “noggin” που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ένα ξύλινο φλιτζάνι ή “grog”, ένα είδος ροφήματος που περιείχε ρούμι και αραιωνόταν με νερό. Στα τέλη του 18ου αιώνα, είχε προκύψει ο όρος «eggnog».

Στην Αμερική είναι τόσο γνωστό που λέγεται πως ο ίδιος ο Τζορτζ Ουάσιγκτον έγραψε και τη δική του περίφημη συνταγή για eggnog η οποία περιείχε πολύ και βαρύ αλκοόλ.

Ακολουθεί η κλασική συνταγή του eggnog:

Υλικά για ένα ποτήρι:
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1 δόση άρωμα βανίλια
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι ρούμι
½ φλιτζάνι ολόπαχο γάλα
Μοσχοκάρυδο τριμμένο για πασπάλισμα & ξύλα κανέλας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  • Χωρίζετε το ασπράδι από τον κρόκο
  • Χτυπάτε πολύ καλά τον κρόκο με το 1 κουταλάκι ζάχαρη.
  • Προσθέτετε το ρούμι και κατόπιν το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν.
  • Ρίχνετε το μείγμα (κρύο) σε ποτήρι. Το μείγμα πρέπει να φτάνει 2 δάχτυλα κάτω από το χείλος του ποτηριού.
  • Χτυπάτε το ασπράδι με την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 δόση άρωμα βανίλιας, να γίνει μαρέγκα σφιχτή.
  • Βάζετε τη μαρέγκα επάνω στο μείγμα έτσι ώστε να σχηματίζει ένα μικρό λοφάκι.
  • Πασπαλίζετε, αν θέλετε, με μοσχοκάρυδο. Σερβίρετε με καλαμάκι και διασκοσμητικές κανέλες.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας