Κοίτα να δεις πόσο ενδιαφέρον έχουν τα Χριστούγεννα

Παραδόσεις, μύθοι, αλήθειες και γεγονότα. Οι εορταστικές ημέρες έχουν ιστορίες. Κάποιες έχουν λογική και κάποιες άλλες είναι αποκύημα φαντασίας. Ακολουθούν πυροτεχνήματα γνώσης για σύντομο διάβασμα και χαλάρωση.1.calendar

Από την αρχαία Σκανδιναβία μέχρι σήμερα λένε ότι αν κάψεις το ημερολόγιο του έτους την ημέρα των Χριστουγέννων η καλή τύχη θα είναι με το μέρος σου για όλη την επόμενη χρονιά. Οι στάχτες είναι ένα φυλαχτό που επιδρά θετικά για τις επόμενες 365 ημέρες (366 αν είναι δίσεκτο το έτος). Τα αρχαία χρόνια ήταν τόσο πολύ διαδεδομένη αυτή η  πεποίθηση που οι άνθρωποι έριχναν τις στάχτες στα πηγάδια για να κάνουν πιο ασφαλές και τυχερό το νερό που έπιναν.

2.gk

Παλαιότερα πίστευαν ότι η γυναίκα που θα πήγαινε κάτω από ένα γκι και δεν θα την φιλούσε ένας άντρας θα έμενε ανύπαντρη για τον επόμενο χρόνο… Ό,τι και να έκανε!

3.christmas_pudding

Η πουτίγκα των Χριστουγέννων ήταν κάτι περισσότερο από μία νόστιμη απόλαυση. Έβαζαν μέσα της μικρά αντικείμενα που «προέβλεπαν» τι θα φέρει το νέο έτος (μην πας μακριά-εδώ έχουμε τη βασιλόπιτα). Αν σου «έπεφτε» το νόμισμα θα είχες πλούτο, αν έβρισκες το δαχτυλίδι θα παντρευόσουν ενώ ένα κουμπί ήταν σημάδι οτι θα έμενες γεροντοκόρη ή γεροντοπαλίκαρο για έναν ακόμα χρόνο. Πίσω στο μεσαίωνα, το ανάλογο κέικ είχε μέσα του ένα φασόλι. Όποιος το έβρισκε ανακηρυσσόταν  «βασιλιάς για μία νύχτα».

Αν υπολογίσεις τα δώρα που «δίνονται» στο τραγούδι «Twelve days Of Christmas»  είναι συνολικά 364!

5celebration

Στην Αγγλία από το 1647 έως το 1660 ο εορτασμός των Χριστουγέννων  ήταν παράνομος και αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Και αυτό με απόφαση του «αρχηγού» Oliver Cromwell  που θεωρούσε ανήθικο να χορεύεις, να τραγουδάς, να πίνεις και να τρως κατά τη διάρκεια μιας τόσο ιερής ημέρας. Οι συλληφθέντες κατέληγαν στην φυλακή.