Αν κάποιος μου έλεγε την παραμονή των Χριστουγέννων «έλα να δεις τα βόδια να γονατίζουν», θα τον ακολουθούσα στο σκοτάδι ελπίζοντας, λέει κάπου ο Τόμας Χάρντι. Τα Χριστούγεννα, η παγκόσμια γιορτή της αγάπης, γιορτάζεται διαφορετικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Βέβαια, δεν στολίζουν όλοι χριστουγεννιάτικο δέντρο, ούτε τρώνε γαλοπούλα και ο Αι Βασίλης δεν έρχεται παντού με έλκηθρο, αφού κατά κανόνα, ανάλογα με τη χώρα διαλέξει το πιο πρόσφορο μεταφορικό μέσο!
Στην Μ. Βρετανία, τα παιδιά δεν ταχυδρομούν το γράμμα τους στον Santa Clauss ή τον Father Christmas, παρόλο που τα ταχυδρομεία είναι εξαιρετικά. Το ρίχνουν στη φωτιά στο τζάκι, ώστε να ανέβει από την καμινάδα για να ταξιδέψει ως το Βόρειο Πόλο. Παραδοσιακός τρόπος! Αν το γράμμα καεί αμέσως πρέπει να το ξαναγράψουν.
Στην Ιρλανδία, τα παιδιά έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Δεν αρκούνται στα λίγα δώρα που χωράνε στην παραδοσιακή κάλτσα αλλά κρεμούν στο τζάκι χριστουγεννιάτικες τσάντες. Αν το πάρουν χαμπάρι τα Jumbo, θα κάνουν τις τσάντες χορηγία! Αυτό το έθιμο θα έπρεπε να το ξέρω και εγώ πριν από πολλά χρόνια. Οι Ιρλανδοί παράλληλα λατρεύουν το εθνικό τους ποτό, τη μπύρα Guinness και είναι large σαν λαός όπως εμείς: αφήνουν λοιπόν έξω από την πόρτα του σπιτιού τους μια Guinness και μια πίτα με κρέας για να «τσιμπήσει» κάτι ο κουρασμένος Άη Βασίλης!
Στη Νορβηγία, είναι επίσης φιλόξενοι και αφήνουν μια γαβάθα χυλό, που ονομάζεται «nisse», στη σιταποθήκη για να φάει και ο καημένος ο καλικάντζαρος που προστατεύει το κτήμα. Επίσης, αφού στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο πιάνονται όλοι χέρι-χέρι γύρω από αυτό και τραγουδούν τρία χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πως λέμε ω έλατο, ω έλατο;
Στη Φινλανδία, μετά τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ο κόσμος θυμάται αυτούς που λείπουν και επισκέπτεται το νεκροταφείο, κρατώντας αναμμένα κεριά. Κάτι σε ψυχοσάββατο δηλαδή! Ο Αι Βασίλης -που παίζει εντός έδρας- κυκλοφορεί φυσικά με έλκηθρο και τάρανδους. Τώρα για το τι τρώνε θα σας γελάσω. Προφανώς επειδή υποθέτω ότι θα είναι μεγάλη φασαρία να φτιάξεις… γεμιστό τάρανδο υποθέτω ότι ενίοτε βολεύονται και με ψαρικά που είναι άφθονα!
Στην Ουκρανία ο «Παγωμένος Πατέρας» φθάνει με το έλκηθρο το οποίο σέρνουν μόνο τρείς τάρανδοι, ενώ τον συνοδεύει και ένα κοριτσάκι, το «Κορίτσι-Νιφάδα» που φορά ένα λαμπερό μπλε κοστούμι με λευκή γούνα και ένα στέμμα που έχει το σχήμα μιας νιφάδας χιονιού. Σήμερα πια τα παιδιά γράφουν δύο γράμματα για δώρα. Ένα στον Αϊ Βασίλη και ένα στον Χριστούλη.
Στην Ιταλία δεν υπάρχει Άη Βασίλης, αλλά μία κυρία. Η Strega Buffana η οποία πετά πάνω από την Ιταλία με μια σκούπα και μοιράζει δώρα στα καλά παιδιά και… κάρβουνο στα άτακτα παιδιά! Μια άλλη ιταλική παράδοση είναι να δίνουν ένα σακουλάκι ξερές φακές στους φίλους τους για να φτιάξουν σούπα. Το φαγητό αυτό τους θυμίζει τις δύσκολες και φτωχές εποχές και την τρώνε για να έχουν τύχη το Νέο Έτος. Αυτά βέβαια τα έκαναν οι παλιοί, γιατί οι σύγχρονοι Ιταλοί εκτός από λάτρες της pasta al dente, έχουν μετατραπεί σε λάτρεις της γαλοπούλας και του χοιρινού!
Ας περάσουμε τώρα στα πιο θερμά κλίματα:
Στη ζεστή Κένυα ούτε λόγος για χιόνια και έλκηθρα! Το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης, αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο. Μάλιστα, εκεί στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες. Merry Xmas!
Στην Αυστραλία, μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, όλοι πηγαίνουν μια βόλτα στην παραλία ή για ένα παιχνίδι κρίκετ. Το αστείο είναι πως το έλκηθρο του Άη Βασίλη δεν το σέρνουν τάρανδοι αλλά οχτώ καγκουρώ. Τι πιο φυσικό θα πείτε; Στη διπλανή Νέα Ζηλανδία, όπου επίσης έχουν μεσοκαλόκαιρο οι οικογένειες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην παραλία.
Στη Χαβάη -όπως θα περιμένατε- ο Άη Βασίλης δεν χρησιμοποιεί έλκηθρο αλλά κανώ. Δεν ξέρω αν Χαβανέζοι του περνάνε γιρλάντες στο λαιμό αλλά είναι βέβαιο ότι το διασκεδάζουν. Αφού φάνε χοιρινό, σούπα νουντλ και σολωμό, γλεντούν με κιθάρες και γιουκαλίλι τραγουδώντας τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες με χαβανέζικο ρυθμό. Στη συνέχεια, τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία για να δοκιμάσουν το Wind-surf που πήραν για δώρο, μαζί με το play station4!
Στην Ιαπωνία, τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν επίσημη γιορτή, αφού μόνο το 1% του πληθυσμού της είναι Χριστιανοί. Ωστόσο, επειδή όλοι χαίρονται να γιορτάζουν υιοθέτησαν τα Χριστούγεννα και πλέον τρώνε γαλοπούλα, στολίζουν χριστουγεννιάτικο δένδρο και γράφουν γράμματα για δώρα στον Hoteiosho που είναι μία ιαπωνική θεότητα. Πώς ξέρει ποια παιδιά ήταν καλά και ποια όχι; Μα είναι απλό! Έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα βλέπει όλα.
Στην Ελλάδα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα -γιορτή της γέννησης και της αναγέννησης – τηρώντας με… θρησκευτική ευλάβεια το έθιμο της επίσκεψης στο πολυκατάστημα ή το mall της επιλογής μας. Και μπορεί λόγω κρίσης ο Αι – Βασίλης να μην έρχεται πλέον με Cayenne, αλλά κατά βάθος όλοι ελπίζουμε σε αυτόν και όλοι περιμένουμε το δώρο μας. Απλά, θυμηθείτε ότι όποιος δεν έχει τα Χριστούγεννα στην καρδιά του, δεν θα τα βρει ποτέ κάτω από το δέντρο! Καλά Χριστούγεννα!!!