Είναι ο φετινός Δεκέμβρης ο πιό ζεστός που έγινε ποτέ;

Η αλήθεια είναι πως φέτος ζούμε ένα Δεκέμβρη πολύ ζεστό, με πολύ ήλιο, σχεδόν ανοιξιάτικο! Η Αθήνα στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου έχει δεί ελάχιστη βροχόπτωση και φυσικά για χιόνι… ούτε λόγος!

athens sun

Κάθε μέρα προσπαθούμε να αποφασίσουμε πόσο ζεστά να ντυθούμε και συχνά το παρακάνουμε με αποτέλεσμα να σκάμε, ή αντίθετα υπερεκτιμούμε τον ήλιο και τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα το βράδυ να κρυώνουμε! Είναι όμως, τελικά, ένας από τους πιό ζεστούς Δεκέμβρηδες αυτός του 2015 για την Αθήνα;

Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι… ΟΧΙ! Με βάση τα δεδομένα της ΕΜΥ και του NOAA, απέχουμε πολύ από αυτόν. Ναι, έχουμε αρκετά υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες φέτος το Δεκέμβρη, οι οποίες στην Αθήνα έχουν αγγίξει τους 19-20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η βροχόπτωση είναι απειροελάχιστη, όμως έχουμε και χαμηλές ελάχιστες που φθάνουν τους 5 βαθμούς Κελσίου για το κέντρο. Επίσης, ενώ ο μήνας ξεκίνησε και τελειώνει αρκετά ζεστός, είχαμε κάποιες κρύες μέρες περίπου στα μέσα του, οπότε η μέση θερμοκρασία του εν τέλει, μέχρι σήμερα 25/12/2015, είναι… κάτω από τη μέση θερμοκρασία των Δεκεμβρίων από το 1975 μέχρι σήμερα! Αυτή διαμορφώνεται στους 12 βαθμούς Κελσίου ενώ φέτος η μέση θερμοκρασία του Δεκέμβρη είναι περίπου 11,6 βαθμοί Κελσίου!

298020_P  (500 x 621)

Για την ιστορία, ο θερμότερος Δεκέμβρης των τελευταίων 40 ετών στην Αθήνα ήταν αυτός του 1981 με μέση θερμοκρασία 13,8 βαθμούς Κελσίου!

Όπως και να’χει, χιόνι δεν έχουμε δεί και δεν προβλέπεται να δούμε σύντομα…