Οι βασιλικές παραδόσεις των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα βασιλικής οικογένειας

Η βασιλική οικογένεια της Μ.Βρετανίας είναι ίσως η πιο διάσημη οικογένεια γαλαζοαίματων στον κόσμο με μία από τις μακροβιότερες βασίλισσες (η 89χρονη Ελισάβετ Β’ έχει σπάσει το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών, 2 ημερών, 16 ωρών και 23 λεπτών της βασιλείας της αντιπρογιαγιάς της, βασίλισσας Βικτωρίας).

Έτσι, 63 έτη τώρα οι Βρετανοί περιμένουν να ακούσουν το διάγγελμα της βασίλισσας τους την παραμονή των Χριστουγέννων. Εκτός όμως από τη συγκεκριμένη παράδοση, υπάρχουν και άλλες που χαρακτηρίζουν τη βασιλική οικογένεια της Μ.Βρετανίας, άλλες πιο επίσημες και άλλες, απλές οικογενειακές.

Πάρτε μια ιδέα του τι σημαίνει να κάνεις Χριστούγεννα με τη…βασιλική οικογένεια:

Η βασίλισσα Ελισάβετ υπογράφει κάθε χρόνο 800 χριστουγεννιάτικες κάρτες από το…καλοκαίρι

Η βασίλισσα επιλέγει την υπογραφή “Elizabeth R.” (το R αντιστοιχεί στο λατινικό Regina=βασίλισσα) για την κάρτα που θα παραλάβουν τα μέλη της κυβέρνησης και οι πολιτικοί, “Elizabeth” στην κάρτα που στέλνεται στους φίλους και το παιδικό παρατσούκλι της “Lilibet” για την κάρτα που παραλαμβάνουν τα ξαδέρφια της.Χριστούγεννα βασιλικής οικογένειας

Η ποδοσφαιρική παράδοση

Εδώ και μερικά χρόνια οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι παίζουν ποδοσφαιρικό αγώνα με το προσωπικό του βασιλικού κτήματος Sandringham. Τα αδέρφια φορούν τις φανέλες των αγαπημένων τους ομάδων, Aston Villa για τον Γουίλιαμ και Arsenal για τον Χάρι, παίζουν σε αντίπαλες ομάδες και σύμφωνα με μαρτυρίες πριν από δύο χρόνια ο Γουίλιαμ φώναζε στον διαιτητή να δώσει κίτρινη κάρτα στον Χάρι. Τα τελευταία χρόνια ο αδερφός της Κέιτ Μίντλετον, Τζέιμς συμμετέχει στον αγώνα.Χριστούγεννα βασιλικής οικογένειας

Οι προτιμήσεις στο αλκοόλ

Την παραμονή των Χριστουγέννων η βασιλική οικογένεια μαζεύεται για να πιουν μερικά κοκτέιλ. Η βασίλισσα Ελισάβετ ζητά ένα κοκτέιλ Zaza που περιλαμβάνει τζιν, ο πρίγκιπας Κάρολος προτιμά το λικέρ κεράσι ενώ οι γιοι του Γουίλιαμ και Χάρι δείχνουν αδυναμία στον μηλίτη που παρασκευάζεται από τις μηλιές που είχε φυτέψει ο προπάππους τους Τζορτζ στο κτήμα Sandringham.

Όλοι οι καλοί χωράνε;;;

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται η οικία του κτήματος Sandringham θεωρείται μικρή για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που περιλαμβάνει και τα ανίψια της βασίλισσας, τα οποία πλέον έχουν και τα δικά τους παιδιά. Έτσι, συχνά οι καλεσμένοι κοιμούνται και στα διαμερίσματα των υπηρετών ενώ το μεγάλο τραπέζι μπορεί να χωρέσει 24 ενήλικες (μόνο!)

Χριστούγεννα βασιλικής οικογένειας
Το κτήμα Sandringham

Δύο χριστουγεννιάτικες Λειτουργίες

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πηγαίνουν 2 φορές στην εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων. Η πρώτη Λειτουργία γίνεται στις 9 το πρωί στο Ναό της Μαρίας της Μαγδαληνής και περιλαμβάνει μόνο τη βασιλική οικογένεια όπου τα μέλη της είναι πιο ανεπίσημα ντυμένα και η βασίλισσα Ελισάβετ μεταλαμβάνει. Στη συνέχεια, η οικογένεια γυρίζει στο Sandringham, φορούν όλοι πιο επίσημα ρούχα και πηγαίνουν στις 11 π.μ. στη δημόσια Λειτουργία. Η οποία δεν είναι και τόσο δημόσια αφού όσοι παρευρεθούν στην εκκλησία έχουν περάσει από έλεγχο ασφαλείας από το περασμένο φθινόπωρο.

Η βασιλική οικογένεια περπατά ως την εκκλησία εκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ που πηγαίνει με αυτοκίνητο και συνήθως προτιμά τη συντροφιά της νύφης της, δούκισσα του Wessex, Σόφι. Χριστούγεννα βασιλικής οικογένειας

Η “κοινή θνητή” οικογενειακή παράδοση

Μετά την εκκλησία και τα επίσημα γεύματα, το βράδυ των Χριστουγέννων η βασιλική οικογένεια μαζεύεται στη μεγάλη αίθουσα χορού για να παρακολουθήσει ταινία. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει το βράδυ των Χριστουγέννων στα περισσότερα οικογενειακά σπίτια

Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων

Στις 26 Δεκεμβρίου, το λεγόμενο Boxing Day, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας φεύγουν από το κτήμα Sandringham για να επισκεφτούν και άλλους συγγενείς. Έτσι, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα επισκέπτονται τα παιδιά και τα εγγόνια της, ενώ ο Γούιλιαμ και η Κέιτ επισκέπτονται την οικογένεια Μίντλετον. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος μένουν μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στο βασιλικό κτήμα, το οποίο παραμένει χριστουγεννιάτικα στολισμένο! Η Ελισάβετ έχει καθιερώσει αυτή τη συνήθεια καθώς θέλει πάντα να βρίσκεται στο κτήμα και να τιμά τη μνήμη του πατέρα της, Τζορτζ που απεβίωσε στις 6 Φεβρουαρίου του 1952.