Η ιστορία των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την 25η Δεκεμβρίου για να τιμήσουμε τη γέννηση του Χριστού. Η λέξη Χριστούγεννα στα αγγλικά (Christmas) προέρχεται από μία παλιά λέξη «Cristes maesse» που μεταφράζεται σε «μάζα του Χριστού». Αν και κανείς δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Ιησού η επιλογή της ημερομηνίας σχετίζεται με τη γιορτή των Ρωμαίων, τα Σατουρνάλια, που τα γιόρταζαν από τις 17 έως τις 21 Δεκεμβρίου και ήταν αφιερωμένα στον θεό Σατούρνο!

 1.story

Αυτή η ημερομηνία επιλέχθηκε από τους επικεφαλής της εκκλησίας, τον 4ο αιώνα μ.Χ! Αν και έγινε αποδεκτή από όλους –σχεδόν- τους Χριστιανούς, οι Αρμένιοι επέλεξαν τη δική τους ημερομηνία που δεν είναι άλλη από την 6η Ιανουαρίου.

Οι «μεταλλάξεις» της γιορτής κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα σχετίζονταν με τη σύνδεση που υπήρχε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τον Παγανισμό. Πολλοί προτεστάντες πήραν αποστάσεις από την παράδοση και τους εορτασμούς.

Όμως στα τέλη του 19ου αιώνα η γιορτή επικράτησε και διαδόθηκε παγκοσμίως. Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν και τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τον 20ο αιώνα τα Χριστούγεννα ήταν πλέον μία επίσημη και πολύ σημαντική γιορτή.

Τα Χριστούγεννα και η ανταλλαγή δώρων

 2.gifts

H παράδοση του να παίρνεις και να δίνεις δώρα έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Παγανισμό. Η Ρωμαϊκή γιορτή των Σατουρναλίων χαρακτηριζόταν από «προσφορές» και «ανταλλαγές» δώρων οπότε η ιδέα πέρασε και στην παράδοση των Χριστουγέννων. Αρχικώς ήταν κάτι μικρό, συμβολικό και ήθελε να εκφράσει αγάπη και τρυφερότητα ενώ με τον καιρό εξελίχθηκε σε κάτι πολύ εξεζητημένο. Οι χριστιανοί αντέδρασαν καθώς απέδωσαν την υπερβολή στα «τερτίπια» των παγανιστών. Πολύ σύντομα η ανταλλαγή δώρων συνδέθηκε με τους τρεις μάγους που έφεραν τα δώρα τους στο νεογέννητο και από εκείνη τη στιγμή ο συμβολισμός και η αξία της πράξης άλλαξε και εξελίχθηκε σε κάτι πολύτιμο και αποδεκτό.

Τα Χριστούγεννα και ο Άγιος Βασίλης

 3.santa claus

Ο Άγιος Βασίλης έγινε μέρος της παράδοσης των Χριστουγέννων το Μεσαίωνα. Στην αρχή δεν ήταν πολύ δημοφιλής αλλά αυτό άλλαξε όταν εμφανίστηκε και καθιερώθηκε ως ένας γλυκός άντρας που έχει γενειάδα και φοράει κόκκινη και άσπρη στολή (19ος αιώνας). Αυτή η ζουμερή και ζεστή εικόνα κατέκτησε την καρδιά και το ενδιαφέρον όλων των Χριστιανών. Ο χαρακτήρας του Άγιου Βασίλη είναι εμπνευσμένος από τον Άγιο Νικόλαο των Μύρων, του επισκόπου που γύριζε και μοίραζε δώρα στα φτωχά παιδιά.

Τα Χριστούγεννα και τα κάλαντα

 4.kalanta

Άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των εορτασμών είναι το τραγούδι, τα κάλαντα. Αυτά είναι που έχουν τις ρίζες, την προέλευσή τους, πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα Χριστούγεννα. Τα πιο γνωστά από αυτά έχουν τραγουδάμε σήμερα έχουν γραφτεί τον 19ο αιώνα. Τότε που ομάδες παιδιών και ενηλίκων τα «έλεγαν» από σπίτι σε σπίτι με πολύ ενθουσιασμό και μεγάλη χαρά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το 1820 η εκκλησία τα υιοθέτησε στην παράδοση των εορτών με αποτέλεσμα-από εκείνη τη στιγμή- να είναι δείγμα ευλάβειας, ταπεινότητας και αγνής χαράς..