Η αληθινή ιστορία του Εμπενίζερ Σκρούτζ, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νομίζεις!

Η διάσημη νουβέλα “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” (A Christmas Carol) του Καρόλου Ντίκενς είναι από τα διασημότερα και πιο αγαπημένα λογοτεχνικά έργα που έχουν γραφτεί ποτέ. Η θρυλική ιστορία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρούτζ και το πως μεταμορφώθηκε από έναν μισητό, γκρινιάρη και μισαλλόδοξο άνθρωπο σε μία καλόκαρδη και ευγενική φιγούρα συγκίνησε (και εξακολουθεί να συγκινεί) εκατομμύρια αναγνώστες. Το “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και παρόλο που το ομότιτλο μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1843 τα νοήματα του εξακολουθούν να είναι “φρέσκα” ακόμη και στις μέρες μας.

Christmas-carol-2009Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προέλευση του βασικού πρωταγωνιστή του έργου.  Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ερευνητές του έργου  του Καρόλου Ντίκενς, ο πραγματικός Εμπενίζερ Σκρούτζ από τον οποίο εμπνεύστηκε το έργο του ο μεγάλος δημιουργός δεν είχε καμία σχέση με τον Σκρούτζ όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο. Συγκεκριμένα, ο Κάρολος Ντίκενς το 1842 (έναν χρόνο πριν εκδοθεί το Χριστουγεννιάτικη Ιστορία) επισκέφθηκε το Εδιμβούργο της Σκωτίας  για να λάβει μέρος σε μία διάλεξη. Μία μέρα ο Κάρολος Ντίκενς που περπατούσε στους χώρους ενός νεκροταφείου παρατήρησε το μνήμα του Εμπενίζερ Σκρούτζι, ενός πλούσιου εμπόρου από τη Σκωτία. Ο συγκεκριμένος έμπορος ασχολείτο με το εμπόριο τροφίμων και σιτηρών και πάνω στο μνήμα του αναγραφόταν η ιδιότητα του. Ωστόσο, ο Ντίκενς κατά λάθος παρερμήνευσε τη λέξη “mealman”  (που σημαίνει στην ελληνική γλώσσα διανομέας σιτηρών), διαβάζοντας την ως “meanman” (που σημαίνει κακός άνθρωπος). Ο γνωστός δημιουργός εμπνεύστηκε λοιπόν από τον Σκρούτζι γράφοντας στο σημειωματάριο του ότι  ήταν ένας “κακός άνθρωπος” και στη συνέχεια έπλασε με τη φαντασία τον γνωστό ήρωα.

Christmas CarolΩστόσο, μία ομάδα ερευνητών επιθυμεί να αποκαταστήσει την αλήθεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Εμπενίζερ Σκρούτζι ήταν ένας συμπονετικός, γενναιόδωρος, χαρούμενος και καλόκαρδος άνθρωπος, ο οποίος είχε μείνει στην ιστορία του Εδιμβούργου ως ένας πραγματικός γλεντζές που λάτρευε την καλή ζωή και τα πάρτι! Μάλιστα, ορισμένοι παράγοντες της πόλης υποστηρίζουν την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μνημείο στην πόλη του Εδιμβούργου για να τιμηθεί ο συγκεκριμένος έμπορος και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Τελικά, καμιά φορά ένα μικρό και ασήμαντο λάθος μπορεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθούν πραγματικοί… μύθοι!