Οι 12 απάτες των Χριστουγέννων

Η εταιρεία McAfee, Part of Intel Security ανακοίνωσε την ετήσια λίστα όπου περιλαμβάνει τις 12 απάτες των Χριστουγέννων. Στόχος της γνωστής εταιρείας ασφαλείας είναι να πληροφορήσει τους χρήστες του Internet για το πώς μπορούν να αποφύγουν τους κυβερνο-εγκληματίες, οι οποίοι αυξάνουν τη δραστηριότητα τους κατά την περίοδο των γιορτών, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται το γιορτινό κλίμα που επικρατεί, προχωρώντας σε υποκλοπές και άλλου είδους κακόβουλες ενέργειες.

«Από τη στιγμή που οι καταναλωτές καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, tablets, laptops) για την πραγματοποίηση των αγορών και τις τραπεζικές συναλλαγές τους, παράλληλα εκτίθενται σε μια σειρά από «ηλεκτρονικές απειλές», οι οποίες στοχεύουν στην υποκλοπή των προσωπικών τους δεδομένων.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gary Davis, Chief Consumer Security Evangelist της εταιρίας McAfee.

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τους 12 μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να συναντήσετε τα φετινά Χριστούγεννα…

1.Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας

Ίσως η No1 απάτη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Σκέψου καλά λοιπόν πριν πατήσεις διπλό κλικ στο link που μόλις έλαβες. Επίσης, τσέκαρε ξανά και ξανά τον αποστολέα μέχρι να σιγουρευτείς ότι πρόκειται για πρόσωπο που σου είναι γνωστό.

2. Παραπλανητικές διαφημίσεις

Υπάρχουν κάτι deals, τα οποία είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά. Πρόσεξε λοιπόν να μην ξεμυαλιστείς και την πατήσεις, δίνοντας τα στοιχεία της πιστωτικής σου γιατί εάν πέσεις θύμα απάτης, τότε μπορεί να σου κλέψουν ένα μεγάλο ποσό και να μην μπορείς να πάρεις δώρο, ούτε… τσίχλες!

3.Φιλανθρωπίες

Ένα παιδάκι που σε κοιτάζει με παραπονεμένο βλέμμα ή κάποιο ζωάκι που κινδυνεύει και ο σύλλογος σε καλεί να το προστατεύσεις. Πρόσεχε που ανοίγεις την αγκαλιά σου, αλλά και το πορτοφόλι σου και κάνε διπλό και τριπλό έλεγχο σε τέτοιους συλλόγους, οι οποίοι επιχειρούν να σε προσεγγίσουν μέσω social media ή email.

4. Καταναλωτή το νου σου!

Τσέκαρε αρκετές φορές τον αναλυτικό λογαριασμό της πιστωτικής σου κάρτας, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες χρεώσεις.

5. i-Απάτες

Πολλές φορές οικακόβουλες εφαρμογές που κατεβάζεις από το κινητό σου μπορεί να οδηγήσουν σε υποκλοπή των δεδομένων σου. Και φυσικά δεν χρειάζεται να επιστήσω την προσοχή σου σε χριστουγεννιάτικες εφαρμογές.

6. Ευχετήριες κάρτες

Οι ευχετήριες κάρτες που λαμβάνετε μέσω email μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τον υπολογιστή σου, γιατί όσο εσείς πιστεύεις ότι θα σου ευχηθούν Merry Christmas, το πιθανότερο είναι να λάβεις ένα ωραιότατο Merry Malware!

7.Απάτες γιορτινών ταξιδιών

Όσο εσύ σχεδιάζεις το ταξιδάκι σου με την οικογένεια σου, δώσε προσοχή, έτσι ώστε να μην πέσεις θύμα… ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες απλώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να σου κλέψουν λεφτά από τον λογαριασμό σου!

8.Ψεύτικες κλήσεις από τράπεζες

«Ναι γεια σας! Από την τράπεζα είμαστε…». ΟΚ, χρωστάς στην τράπεζα, όμως πόσο σίγουρος είσαι ότι αυτός που σου τηλεφωνεί το κάνει εκ μέρους της τράπεζας και δεν είναι άλλη μία απάτη που απλώς οδηγεί στην κλοπή των προσωπικών στοιχείων σου;

9. Υποκλοπή ΑΤΜ

Προσοχή στα γιορτινά σου ψώνια που θα πραγματοποιήσεις μέσω μετρητών. Τσέκαρε οτιδήποτε μπορεί να σου κάνει εντύπωση στο χώρο του ΑΤΜ όπως η κάμερα ή η αλλοιωμένη υποδοχή της κάρτας. ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ… μα ΠΑΝΤΑ, προσοχή στην εισαγωγή του ΡΙΝ σου!

10. Ανασκόπηση της χρονιάς

Ειδήσεις που αφορούν την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, μπορεί αν πατήσεις πάνω στο link να σε μεταφέρουν αμέσως σε κακόβουλα sites.Προσοχή λοιπόν!

11. ΒΥΟ … device!

Την περίοδο των εορτών παρατηρείται μεγάλη αύξηση των απολεσθέντων ηλεκτρονικών συσκευών. Πολλές φορές οι hackers έχουν την ευκαιρία να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, αν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

12. Απειλές μέσω USB

Χρειάζεται προσοχή, καθώς τα USB μπορεί να περιέχουν κάποια μορφή κακόβουλου λογισμικού και μπορεί να την πατήσεις.