H Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη: Η μαγεία επέστρεψε

Η κινηματογραφική μεταφορά της «πιο κλασικής δεν γίνεται» ιστορίας του Lewis Carroll από τον Tim Burton φράκαρε τα ταμεία το 2010. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είχε αφήσει το κοινό με ανοιχτό το στόμα, δίνοντας μία μοναδική φρεσκάδα στο μυθιστόρημα του 1865. Η απόφαση για το comeback είχε παρθεί από καιρό, ήταν κάτι δεδομένο, απλώς έπρεπε να γίνουν όλα σωστά και να βρεθεί το σωστό timing για να περάσει Αλίκη μέσα από τον καθρέφτη.

Η Linda Woolverton ανέλαβε ξανά το σενάριο γράφοντας ένα sequel που λειτουργεί και σαν prequel, ενώ αυτή τη φορά ο Burton ανέλαβε χρέη παραγωγού, αφήνοντας την σκηνοθεσία στον James Bobin (The Muppets). H πρόκληση να συνεχίσει τις περιπέτειες των χαρακτήρων του Carroll με πολλή φαντασία και συναίσθημα ήταν μεγάλη. Κι όμως η κάμερά του σήκωσε το μεγάλο βάρος και έφερε την δύσκολη αποστολή εις πέρας!  Ο Bobin έριξε ειδικό βάρος σε δύο πράγματα.

alice-through-looking-glass-movie-2016-review

Στο τεχνικό μέρος που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, παρουσιάζοντας ένα Χολιγουντιανό θέαμα με το πλέον ονειρικό τρόπο και με τον 5 φορές βραβευμένο με Όσκαρ επικεφαλής οπτικών εφέ Ken Ralston να δίνει ρεσιτάλ. To άλλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε για να αναλύσει το Χρόνο (τον ερμήνευσε ο Sacha Baron Cohen) και τη δυνατότητα που έχει η πρωταγωνίστρια να αλλάξει το παρελθόν. «Το πέρασμα του χρόνου είναι κάτι που η Αλίκη το θεωρούσε κακό, γιατί ο χρόνος της στέρησε τον πατέρα της από πολύ νεαρή ηλικία» σημειώνει ο σκηνοθέτης που θέλησε να δείξει στην Αλίκη πως «ο χρόνος δεν είναι εχθρός, αλλά κάτι που θα εκτιμήσει».

eu_alice_gi_alice_cd615bc0

Με τον χαρισματικό Johnny Depp να ντύνεται ξανά Τρελοκαπελάς και να δίνει μία ακόμα πιο freak ερμηνεία, η ιστορία ξεδιπλώνεται αβίαστα λες και γυρίζεις σελίδες παραμυθιού. Η Αλίκη (Mia Wasikowska) επιστρέφει στο Λονδίνο και ανακαλύπτει ότι πολλά έχουν αλλάξει. Ο Αβεσσαλώμ από μπλε κάμπια έχει γίνει μπλε πεταλούδα και είναι εκείνος που θα την οδηγήσει πίσω στο βασίλειο της Κατωχώρας. Εκεί θα ξανασυναντηθεί με τους παλιούς της φίλους. Το Άσπρο Κουνέλι, τον Γάτο του Τσεσάιρ, τη Μουσκαρδίνα, τον Μαρτιάτικο Λαγό και φυσικά τον Τρελοκαπελά που έχει πέσει σε κατάθλιψη. Η Μιράνα (Anne Hathaway), η Λευκή Βασίλισσα, στέλνει την Αλίκη να βρει τον ίδιο τον Χρόνο, ένα παράξενο πλάσμα που είναι μισό άνθρωπος και μισό ρολόι, και ο μόνος που μπορεί να σώσει τον Τρελοκαπελά, καθώς είναι ο μόνος που κατέχει τη Χρονόσφαιρα.

1025970-new-alice-through-looking-glass-teaser-returns-wonderland

Η ταινία είναι μια φαντασμαγορική και οσκαρικών προδιαγραφών υπερπαραγωγή, με μία dream team ηθοποιών και με όλα να δένουν ιδανικά και να δίνουν στο entertainment το καλύτερο όνομά. Η διάχυτη φαντασία τιμά και με το παραπάνω το πνεύμα του Carroll, της Αλίκης και του κάθε θεατή που αρέσκεται να ονειρεύεται. Κάθε κλασικός παραμυθάς πλέον είναι πιο σίγουρος από ποτέ πως το κινηματογραφικό του εκσυγχρονισμένο μέλλον σ’ αυτό το φρέσκο αιώνα βρίσκεται σε εξαιρετικά χέρια. Και μικροί και μεγάλοι δεν μπορούν πάρα να χαμογελούν πλατιά γι’ αυτό.

Η ταινία κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray από την Feelgood Entertainment.