Γιατί στις H.Π.Α το νούμερο 1 χριστουγεννιάτικο στολίδι είναι μια… πίκλα;

Μπορεί να σας φανεί απίθανο, όμως στο εξωτερικό (και ειδικότερα στις Η.Π.Α) η νούμερο 1 τάση στη διακόσμηση είναι το στολίδι… πίκλα! Ναι, καλά διαβάσατε οι φανατικοί λάτρεις των Χριστουγέννων συνηθίζουν να τοποθετούν ένα στολίδι (ή και περισσότερα στολίδια) σε σχήμα πίκλας στα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους, έτσι ώστε να γιορτάσουν την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου!

Φυσικά αυτό φαντάζει αρκετά περίεργο, όμως εννοείται πως πίσω από αυτό υπάρχει μια συγκεκριμένη «παράδοση», καθώς οι ενήλικες συνηθίζουν να κρύβουν ένα στολίδι πίκλα κάπου μέσα στο δέντρο και έπειτα τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας ψάχνουν να το βρουν. Το παιδί που θα το βρει πρώτο, θα αμειφθεί με ένα special δώρο. Το εν λόγω έθιμο είναι γερμανικής προελεύσεως, αν και για κάποιο λόγο γνωρίζει μεγαλύτερη πέραση τα τελευταία Χριστούγεννα στις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες. Σε ότι έχει να κάνει με την “καταγωγή” του, υπάρχουν τρεις ερμηνείες που έχουν επικρατήσει.

Η πρώτη κάνει λόγο για τον John Lower, έναν στρατιώτη βαυαρικής καταγωγής, ο οποίος πολέμησε στον αμερικανικό εμφύλιο Ο Lower σε κάποια φάση αιχμαλωτίστηκε από τα αντίπαλα στρατεύματα και ήταν έτοιμος να πεθάνει από την ασιτία. Ο δυστυχής στρατιώτης ικέτευσε τους φύλακες του για να του δώσουν κάτι για να ξεγελάσει την πείνα του και ένας εξ’ αυτών του προσέφερε μια… πίκλα. Σύμφωνα με το μύθο, η πίκλα βοήθησε τον αιχμάλωτο στρατιώτη να ξανανιώσει και να βρει ξανά τις δυνάμεις του. Ένας άλλος μύθος αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο (είναι ο Άγιος Βασίλης στο εξωτερικό), ο οποίος λέγεται ότι έσωσε δύο αγόρια από την Ισπανία από έναν «κακιασμένο» ξενοδόχο, ο οποίος τα είχε κλείσει μέσα σε ένα βαρέλι με πίκλες!

Τέλος, υπάρχει και ένας τρίτος “μύθος” για την προέλευση της συγκεκριμένης παράδοσης, η οποία αφορά στις φτωχές οικογένειες από το Spreewald της Γερμανίας, οι οποίες όταν στόλιζαν το δέντρο τους συνήθιζαν να κρεμούν το γνωστό λαχανικό επειδή δεν είχαν την οικονομική άνεση για να αγοράσουν στολίδια. Εσείς θα βάζατε μια… πίκλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας;