Γιατί είναι λάθος να λες στα παιδιά ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Όλοι όταν ήμασταν μικρά παιδιά -πάνε χρόνια- πιστεύαμε ότι υπήρχε Άγιος Βασίλης. Έμπαινε φυσικά απ’την καμινάδα, άσχετα με το αν είχαμε τζάκι στο σπίτι. Διαφορετικά μάλλον έμπαινε και απ’το παράθυρο για να αφήσει τα δώρα του κάτω απ’το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ωστόσο η ιδέα αυτή μας έφυγε απ’το κεφάλι γιατί προφανώς όσο μεγαλώναμε ξέραμε ότι όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά βρίσκαμε και τα κρυμένα δώρα που μας έπαιρναν οι γονείς μας.

Γιατί τα λέμε όμως όλα αυτά; Γιατί Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν τους γονείς να σταματήσουν να λένε στα παιδιά τους αυτό το ψέμα. Μπορεί να φαίνεται αθώο, παρ’όλα αυτά όπως υποστηρίζουν μπορεί να κάνει ζημιά στην εμπιστοσύνη των παιδιών απέναντι στους μεγάλους.

Ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Μπόιλ επισημαίνει ότι αυτό το ψέμα περί Άγιου Βασίλη πρόκειται κατά βάθος για μία επιθυμία των ίδιων των γονέων για να ξαναγίνουν παιδιά. Μάλιστα η εικόνα που σχηματίζουν τα πιτσιρίκια στο μυαλό τους για μία «μυστική υπηρεσία» του Άγιου Βασίλη που ζει στον Βόρειο Πόλο και παρακολουθεί ποια παιδιά παιδιά ήταν φρόνιμα ή άτακτα, είναι κάπως τρομακτική.

«Όλα τα παιδιά τελικά θα μάθουν ότι συστηματικά και επί χρόνια εξαπατήθηκαν και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει», κατέληξε.