Γιατί η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων;

Όταν σκέφτεστε το χριστουγεννιάτικο δείπνο, τι σας έρχεται στο μυαλό; Πολλοί από εμάς έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα του τι συνιστά ένα «παραδοσιακό» χριστουγεννιάτικο δείπνο. Το κατ’ ουσίαν βρετανικό δείπνο, η γαλοπούλα είναι ίσως το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο γεύμα στη λαϊκή κουλτούρα, αλλά από πού προέρχεται;

Σήμερα, το επίκεντρο του παραδοσιακού βρετανικού χριστουγεννιάτικου δείπνου είναι η γαλοπούλα. Αλλά η γαλοπούλα είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά νέα προσθήκη στο μενού των Χριστουγέννων, με το πουλί που εισήχθη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (από την πατρίδα του στην Αμερική) το 1500. Πριν από τη γαλοπούλα, η χήνα κρατούσε το στέμμα ως το πουλί της επιλογής τα Χριστούγεννα – πιθανώς επειδή τα μέσα του χειμώνα ήταν όταν τα πουλιά ήταν στα πιο παχιά τους, αφού περιπλανήθηκαν όλο τον Αύγουστο μαζεύοντας χαλαρά σιτάρια που χύθηκαν κατά τη συγκομιδή.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1500-1800, η ​​γαλοπούλα έγινε σιγά-σιγά ένα όλο και πιο δημοφιλές χριστουγεννιάτικο γεύμα σε πλουσιότερα βρετανικά νοικοκυριά, με τη βρετανική βασιλική οικογένεια να κάνει ακόμη και τη μετάβαση στη γαλοπούλα τη δεκαετία του 1850 (αντικαθιστώντας την παραδοσιακή επιλογή του ψητού κύκνου). Αλλά οι γαλοπούλες ήταν ακριβές, έτσι οι φθηνότερες επιλογές, όπως χήνα και κοτόπουλο, παρέμειναν δημοφιλείς στα περισσότερα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Η βρετανική γεύση για τη γαλοπούλα τα Χριστούγεννα στη συνέχεια εξήχθη σε όλο τον κόσμο μέσω της βρετανικής αυτοκρατορίας – αν και ορισμένες χώρες έχουν κολλήσει στην παράδοση, όπως η Αυστρία όπου οι περισσότερες οικογένειες εξακολουθούν να επιλέγουν τη χήνα αντί της γαλοπούλας.

Βέβαια, πλέον το δείπνο των Χριστουγέννων έχει αλλάξει πολύ ανά τον κόσμο. Το κρέας είναι πολύ δημοφιλές για την Ιταλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Γροιλανδία τρώνε δέρμα φάλαινας και στην Αυστραλία αντικατέστησαν την γαλοπούλα με μπάρμκεκιού θαλασσινών.