Do they Know it’s Christmas? Ένα τραγούδι για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη…

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μία εποχή για ατελείωτο shopping, ξέφρενο γλέντι και βόλτες στους στολισμένους δρόμους, αλλά είναι και μία περίοδος που θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε και να έρθουμε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Στον κόσμο των έντονων αντιθέσεων που ζούμε ενδεχομένως να μην υπάρχει πιο αγνή και καθαρή πράξη από το να απλώσεις ένα χέρι βοηθείας σε εκείνους που το χρειάζονται. Αυτή ήταν η βασική ιδέα που το 1984 ώθησε τον διάσημο τραγουδιστή των Boomtown Rats, Bob Geldof να ηχογραφήσει μαζί με άλλους διάσημους καλλιτέχνες της εποχής το “Do they Know it’s Christmas?” ένα μουσικό κομμάτι που θα είχε σαν στόχο του να ευαισθητοποιήσει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο για τον λιμό που μάστιζε την αφρικανική ήπειρο εκείνη την εποχή.

Do They Know its Christmas (3)Επιθυμία του Geldof αλλά και των υπολοίπων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο μουσικό project ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα που θα μπορούσαν να απαλύνουν τον πόνο των παιδιών της Αφρικής. Ο Geldof για να μπορέσει να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να κινήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης κάλεσε δίπλα του ορισμένους από τους πιο γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές εκείνης της εποχής. George Michael, Paul Weller, Sting, Phil Collins, Paul Young, U2, Duran Duran, Culture Club, Bananarama και Kool And the Gang ήταν ορισμένα από τα τρανταχτά ονόματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Όταν ο Geldof κατάφερε να συγκεντρώσει όλους αυτούς τους διάσημους καλλιτέχνες “βάπτισε” τη συγκεκριμένη μουσική συνύπαρξη “Band Aid” και έτσι το Do they Know it’s Christmas? ηχογραφήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1984 και κυκλοφόρησε τέσσερις μετά.

Do They Know its Christmas (5)Το δυνατό αυτό μουσικό κομμάτι που με τους στοίχους του ξυπνούν συναισθήματα και το ξεχωριστό πανανθρώπινο μήνυμα του (που στο τέλος του τελείωνε με την φράση-προτροπή: “Feed the World”) σκαρφάλωσε στις 15 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς στο Νούμερο 1 των βρετανικών charts, ενώ κατάφερε να πουλήσει περισσότερους από 3.5 εκατομμύρια δίσκους, κατέχοντας για περίπου 13 χρονιά (μέχρι το 1997) το ρεκόρ του best-selling single στη Μ. Βρετανία. Το Do they Know it’s Christmas? δεν ήταν τόσο πετυχημένο στις Η.Π.Α, αλλά και εκεί κατάφερε να πουλήσει περισσότερά από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Do They Know its Christmas (1)Το 1989 μία νέα φουρνιά καλλιτεχνών (Band Aid II) τραγούδησε ξανά το γνωστό κομμάτι, ενώ το 2004 (με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την πρώτη κυκλοφορία του) μία νέα ομάδα με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών (μεταξύ αυτών η Dido, η Jamelia, o Robbie Williams, οι Snow Patrol, η Natasha Bedingfield κ.α.). Η συγκεκριμένη προσπάθεια αφορούσε στην ανακούφιση της πολύπαθης περιοχής του Νταρφούρ στο Σουδάν και πράγματι και αυτή η προσπάθεια στέφθηκε για μία ακόμη φορά με πλήρη επιτυχία.  Το 2014 μία ακόμη καλλιτεχνική συνάντηση οδήγησε στην δημιουργία της Ban Aid 30, οπού μία νέα ομάδα καλλιτεχνών ηχογράφησε το Do they Know it’s Christmas με αφορμή το ξέσπασμα του ιού Ebola.

Do They Know its Christmas (4)Το Do they Know it’s Christmas? είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα τραγούδια όλων των εποχών που μας υπενθυμίζει το ποιο θα πρέπει να είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και αποτέλεσε ένα εφαλτήριο, αλλά και πηγή έμπνευσης για πολλές ανάλογες προσπάθειες…