Δεν ξέρεις που θα πας για Χριστούγεννα; 10 κοντινοί προορισμοί για να επιλέξεις!

Πάρε ιδέες από τους 10 καλύτερους γιορτινούς  προορισμούς για μονοήμερες αποδράσεις που συγκεντρώσαμε για σένα (και για μας που φέτος δε μας βλέπω να παίρνουμε άδεια), πάρε  αγαπημένο σου ή τις φίλες σου, μερικά ζεστά ρούχα, μπόλικη γιορτινή διάθεση και φύγαμε για εκδρομή!

Δεν θα χρειαστεί καν να φουλάρετε το ντεπόζιτο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα… φουλάρετε σε πανέμορφα τοπία, μυρωδιές έλατου, νωπού χώματος και τζακιού, καθαρό αέρα και υπέροχες αναμνήσεις!

Βόρεια Εύβοια: Χορταίνεις φύση στη Βόρεια Εύβοια. Προσπερνώντας την... προφανή λύση της Χαλκίδας -που είναι ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για μονοήμερη απόδραση, εσύ βάλε οδική «πλώρη» προς τον Άι Γιάννη τον Ρώσο και πίστεψέ με, η διαδρομή κα μόνο θα σε αποζημιώσει. Περνώντας μέσα από καταπράσινα δάση, πλάι σε ξύλινα γεφυράκια , ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, υπαίθρια μαγαζάκια που πωλούν ντόπιο μέλι αλλά και άγρια βότανα και μυρωδικά, σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, μικρά ξωκλήσια και μοναστήρια που διακρίνονται πίσω από τις στροφές του δρόμου. Μπορείς να κάνεις όσες στάσεις θέλεις, ανάλογα με το πόσο νωρίς θα ξεκινήσεις και πόσα θα καταφέρεις να χωρέσεις σε μία μέρα, αλλά μία στάση στη Λίμνη, το καταπράσινο δάσος τους Δρυμώνα, το απολιθωμένο δάσος και στην Κερασιά, με τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές που αγκαλιάζουν έναν καταγάλανο κολπίσκο, επιβάλλεται.

Βόρεια Εύβοια

Χορταίνεις φύση στη Βόρεια Εύβοια. Προσπερνώντας την… προφανή λύση της Χαλκίδας -που είναι ο πρώτος προορισμός που έρχεται στο μυαλό των Αθηναίων όταν μιλάμε για μονοήμερη απόδραση, εσύ βάλε οδική «πλώρη» προς τον Άι Γιάννη τον Ρώσο και πίστεψέ με, η διαδρομή κα μόνο θα σε αποζημιώσει. Περνώντας μέσα από καταπράσινα δάση, πλάι σε ξύλινα γεφυράκια , ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, υπαίθρια μαγαζάκια που πωλούν ντόπιο μέλι αλλά και άγρια βότανα και μυρωδικά, σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, μικρά ξωκλήσια και μοναστήρια που διακρίνονται πίσω από τις στροφές του δρόμου. Μπορείς να κάνεις όσες στάσεις θέλεις, ανάλογα με το πόσο νωρίς θα ξεκινήσεις και πόσα θα καταφέρεις να χωρέσεις σε μία μέρα, αλλά μία στάση στη Λίμνη, το καταπράσινο δάσος τους Δρυμώνα, το απολιθωμένο δάσος και στην Κερασιά, με τα παραδοσιακά καπετανόσπιτα με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές που αγκαλιάζουν έναν καταγάλανο κολπίσκο, επιβάλλεται.

Αράχωβα: Για all time classic κοσμοπολίτικα Χριστούγεννα γεμάτα λάμψη, η Αράχωβα αναμφίβολα αποτελεί το απόλυτο ορεινό resort, με gourmet εστιατόρια, trendy μπαράκια για να το ….ξημερώσετε, βουτιές στο jacuzzi, και μια ελαφριά δυσκολία στην εύρεση θέσης για παρκάρισμα. Αντί όμως να ψάχνεις για κάποιο σχετικά οικονομικό κατάλυμα της τελευταία στιγμής (και να έψαχνες το πιθανότερο είναι να μην έβρισκες τώρα που το θυμήθηκες ή και να βρεις θα είναι οικονομικά απλησίαστο) , βάλτε ξυπνητήρι νωρίς, ντυθείτε ζεστά και ετοιμαστείτε για βόλτα στα χιόνια, χιονανθρώπους και χιονοπόλεμο στις πλαγές, ζεστή σοκολάτα στο σαλέ και μπρούσκο κρασί από τα λίγα.

Αράχωβα

Για all time classic κοσμοπολίτικες γιορτές γεμάτες λάμψη, η Αράχωβα αναμφίβολα αποτελεί το απόλυτο ορεινό resort, με gourmet εστιατόρια, trendy μπαράκια για να το ….ξημερώσετε, βουτιές στο jacuzzi, και μια ελαφριά δυσκολία στην εύρεση θέσης για παρκάρισμα. Αντί όμως να ψάχνεις για κάποιο σχετικά οικονομικό κατάλυμα της τελευταία στιγμής (και να έψαχνες το πιθανότερο είναι να μην έβρισκες τώρα που το θυμήθηκες ή και να βρεις θα είναι οικονομικά απλησίαστο) , βάλτε ξυπνητήρι νωρίς, ντυθείτε ζεστά και ετοιμαστείτε για βόλτα στα χιόνια, χιονανθρώπους και χιονοπόλεμο στις πλαγές, ζεστή σοκολάτα στο σαλέ και μπρούσκο κρασί από τα λίγα.

Αγόριανη: Αν πάλι δεν είσαι φαν της πολυκοσμίες και του glamorous της Αράχωβας, αλλά θες να δεις το πραγματικό εντυπωσιακό πρόσωπο του Παρνασσό, θα λατρέψεις αυτό το χωριουδάκι. 3 ώρες από την Αθήνα και μόλις εικοσιπέντε μόλις χιλιόμετρα από την Αράχωβα, η λιλιπούτια Αγόριανη θα σε κάνει να την ερωτευτείς με τους ζεστούς ξενώνες, τις παραδοσιακές όλο θαλπωρή ταβερνίτσες και σαλέ (μια στάση στο θρυλικό Le Grand Chalet είναι must) με ντόπιες συνταγές που συστήνουν κάθε ανυποψίαστο τουρίστα στα γαστρονοµικά µμονοπάτια της περιοχής, τις ξύλινες σοφίτες στρωμένες με φλοκάτες και τα άπειρα μονοπάτια για πεζοπορία μέσα στα έλατα, σε συνδυασμό με τις πολυτελείς βίλες που δίνουν το «παρών», αποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί το απόλυτο εναλλακτικό πόλο έλξης για όσους ξέρουν να εκτιµούν το... ευ ζην.

Αγόριανη

Αν πάλι δεν είσαι φαν της πολυκοσμίες και του glamorous της Αράχωβας, αλλά θες να δεις το πραγματικό εντυπωσιακό πρόσωπο του Παρνασσό, θα λατρέψεις αυτό το χωριουδάκι. 3 ώρες από την Αθήνα και μόλις εικοσιπέντε μόλις χιλιόμετρα από την Αράχωβα, η Αγόριανη θα σε κάνει να την ερωτευτείς με τους ζεστούς ξενώνες, τις παραδοσιακές όλο θαλπωρή ταβερνίτσες και σαλέ (μια στάση στο θρυλικό Le Grand Chalet είναι must) με ντόπιες συνταγές που συστήνουν κάθε ανυποψίαστο τουρίστα στα γαστρονοµικά µμονοπάτια της περιοχής, τις ξύλινες σοφίτες στρωμένες με φλοκάτες και τα άπειρα μονοπάτια για πεζοπορία μέσα στα έλατα, σε συνδυασμό με τις πολυτελείς βίλες που δίνουν το «παρών», αποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί το απόλυτο εναλλακτικό πόλο έλξης για όσους ξέρουν να εκτιµούν το… ευ ζην.

Ορεινή Κορινθία: Γραφικά ορεινά χωριουδάκια, καταπράσινα δάση, υπέροχες λίμνες(στάση οπωσδήποτε στη μαγευτική λίμνη Δόξα), συγκλονιστικά μονοπάτια για έμπειρους και μη πεζοπόρους και νοστιμότατη ελληνική κουζίνα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους θα τη λατρέψεις. Η γνωστή και ως "Ήπειρος της Νοτίου Ελλάδας" απέχει κάτι λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα κι έχει να προσφέρει τόσα, όσα προλαβαίνεις να ανακαλύψεις... κι ακόμα περισσότερα. Για αυτό και δεν είναι δυνατόν να την ανακαλύψεις σε μια μόνο επίσκεψη. Αξίζει να αναζητήσεις τα έξοχα σηματοδοτημένα μονοπάτια που μέσα από τα υπέροχα δάση του μας προσκαλούν για πεζοπορικές εξερευνήσεις. Εναλλακτικά, αν δεν έχεις όρεξη για… ποδαρόδρομο μία διαδρομή που αξίζει να κάνεις με αυτοκίνητο, είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και καταλήγει στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Ορεινή Κορινθία

Γραφικά ορεινά χωριουδάκια, καταπράσινα δάση, υπέροχες λίμνες(στάση οπωσδήποτε στη μαγευτική λίμνη Δόξα), συγκλονιστικά μονοπάτια για έμπειρους και μη πεζοπόρους και νοστιμότατη ελληνική κουζίνα είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους θα τη λατρέψεις. Η γνωστή και ως “Ήπειρος της Νοτίου Ελλάδας” απέχει κάτι λιγότερο από δύο ώρες από την Αθήνα κι έχει να προσφέρει τόσα, όσα προλαβαίνεις να ανακαλύψεις… κι ακόμα περισσότερα. Για αυτό και δεν είναι δυνατόν να την ανακαλύψεις σε μια μόνο επίσκεψη. Αξίζει να αναζητήσεις τα έξοχα σηματοδοτημένα μονοπάτια που μέσα από τα υπέροχα δάση του μας προσκαλούν για πεζοπορικές εξερευνήσεις. Εναλλακτικά, αν δεν έχεις όρεξη για… ποδαρόδρομο μία διαδρομή που αξίζει να κάνεις με αυτοκίνητο, είναι αυτή που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και καταλήγει στο οροπέδιο της Ζήρειας.

Δημητσάνα: Η αμφιθεατρικά κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου Δημητσάνα σε κερδίζει με την πρώτη ματιά και αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πλέον ατμοσφαιρικό από τα χωριά της Αρκαδίας, δυόμιση ώρες μόλις απ’ την Αθήνα. Λιθόκτιστα καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσα σε παραδοσιακά αρχοντικά, μικρές πλατειούλες και «ξέφωτα» με θέα στη μαγευτική φύση, cozy café και παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ (ένα αγριογούρουνο που θα ζήλευε και ο Οβελίξ!)συνθέτουν το παζλ ενός χωριού που καμία τουριστική ανάπτυξη δε θα καταφέρει να αλλοιώσει . Γι’ αυτό και θα τη λατρέψεις! Όταν χορτάσεις βόλτες στα σοκάκια της, πάρε το αμάξι και οδήγησε μέχρι το χιονοδρομικό του Μαινάλου, για σκι και χιονοπόλεμο.

Δημητσάνα

Η αμφιθεατρικά κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου, η Δημητσάνα σε κερδίζει με την πρώτη ματιά και αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πλέον ατμοσφαιρικό από τα χωριά της Αρκαδίας, δυόμιση ώρες μόλις απ’ την Αθήνα. Λιθόκτιστα καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσα σε παραδοσιακά αρχοντικά, μικρές πλατειούλες και «ξέφωτα» με θέα στη μαγευτική φύση, cozy café και παραδοσιακά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες σπεσιαλιτέ (ένα αγριογούρουνο που θα ζήλευε και ο Οβελίξ!)συνθέτουν το παζλ ενός χωριού που καμία τουριστική ανάπτυξη δε θα καταφέρει να αλλοιώσει . Γι’ αυτό και θα τη λατρέψεις! Όταν χορτάσεις βόλτες στα σοκάκια της, πάρε το αμάξι και οδήγησε μέχρι το χιονοδρομικό του Μαινάλου, για σκι και χιονοπόλεμο.

Ναύπλιο: H πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου αποτελεί must προορισμό για μονοήμερες και weekend αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικά για γιορτινή dolce vita. Διάχυτος ερωτισμός, νεοκλασική αρχοντιά, γραφικά σοκάκια σε συνδυασμό με τα επιβλητικά ναυπλιώτικα κάστρα, τα σοφιστικέ εναλλακτικά στέκια και την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, κάνουν την πάλαι ποτέ ελληνική πρωτεύουσα έναν από τους πιο must προορισμούς για γιορτινή μονοήμερη απόδραση.

Ναύπλιο

H πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου αποτελεί must προορισμό για μονοήμερες και weekend αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου και ειδικά για γιορτινή dolce vita. Διάχυτος ερωτισμός, νεοκλασική αρχοντιά, γραφικά σοκάκια σε συνδυασμό με τα επιβλητικά ναυπλιώτικα κάστρα, τα σοφιστικέ εναλλακτικά στέκια και τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, κάνουν την πάλαι ποτέ ελληνική πρωτεύουσα έναν από τους πιο must προορισμούς για γιορτινή μονοήμερη απόδραση.

Κέα (Τζιά): Ο χειμώνας στη Τζιά είναι καταπράσινος, όχι καφέ ή λευκός και το νησί ζει σε νωχελικούς ρυθμούς. Δυο βήματα μόλις απ’ την Αθήνα, θα λατρέψεις τη μυστήρια γοητεία της, τα εγκαταλελειμμένα βενετσιάνικα κάστρα της, τις δρυς που φυτρώνουν παντού και η χαχόλικη ηρεμία που αποπνέει. Αν ο καιρός στο επιτρέπει, μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα αποτελεί εξαίρετη ευκαιρία να επισκεφτείς την Τζιά και να κάνεις έναν ευχάριστο περίπατο στη Χώρα της, την Ιουλίδα. Ξεκινά έξω από το αρχαιολογικό μουσείο,τμήμα της λιθόκτιστης αρχαίας οδού που ένωνε την αρχαία Ιουλίδα με το λιμάνι της, τον Οτζιά.

Κέα (Τζιά)

Ο χειμώνας στη Τζιά είναι καταπράσινος, όχι καφέ ή λευκός και το νησί ζει σε νωχελικούς ρυθμούς. Δυο βήματα μόλις απ’ την Αθήνα, θα λατρέψεις τη μυστήρια γοητεία της, τα εγκαταλελειμμένα βενετσιάνικα κάστρα της, τις δρυς που φυτρώνουν παντού και η χαχόλικη ηρεμία που αποπνέει. Αν ο καιρός στο επιτρέπει, μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα αποτελεί εξαίρετη ευκαιρία να επισκεφτείς την Τζιά και να κάνεις έναν ευχάριστο περίπατο στη Χώρα της, την Ιουλίδα. Ξεκινά έξω από το αρχαιολογικό μουσείο,τμήμα της λιθόκτιστης αρχαίας οδού που ένωνε την αρχαία Ιουλίδα με το λιμάνι της, τον Οτζιά.

Πήλιο: Το Πήλιο είναι μια από τις περιοχές που κάθε εποχή του χρόνου, αλλάζει πρόσωπο μα παραμένει πάντα το ίδιο εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα το χειμώνα με το που πέσει το πρώτο χιόνι, ντύνεται σε μια κατάλευκη ονειρεμένη μαγεία.Ακόμη και μια μονοήμερη απόδραση στο βουνό των Κενταύρων, αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία γαλήνης και φυσικής ομορφιάς, καθώς το λευκό του τοπίου εναρμονίζεται με τη μυρωδιά των ξύλων που καίγονται στα τζάκια, σκορπίζοντας παντού την υπέροχη αυτή μυρωδιά που σε κάνει να νιώθεις ένα με την φύση. Αν έχεις όρεξη για σκι, πάρε γραμμή για τις Αγριόλευκες, το πανέμορφο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.

Πήλιο

Το Πήλιο είναι μια από τις περιοχές που κάθε εποχή του χρόνου, αλλάζει πρόσωπο μα παραμένει πάντα το ίδιο εντυπωσιακό. Ιδιαίτερα το χειμώνα με το που πέσει το πρώτο χιόνι, ντύνεται σε μια κατάλευκη ονειρεμένη μαγεία. Ακόμη και μια μονοήμερη απόδραση στο βουνό των Κενταύρων, αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία γαλήνης και φυσικής ομορφιάς, καθώς το λευκό του τοπίου εναρμονίζεται με τη μυρωδιά των ξύλων που καίγονται στα τζάκια, σκορπίζοντας παντού την υπέροχη αυτή μυρωδιά που σε κάνει να νιώθεις ένα με την φύση. Αν έχεις όρεξη για σκι, πάρε γραμμή για τις Αγριόλευκες, το πανέμορφο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο.

Ελάτη Τρικάλων: Η Ελάτη, χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα, είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και όπως μαρτυρά και το όνομά της είναι ένα ορεινό χωριό χαμένο μέσα στα έλατα! Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει εξελίχθη στην απόλυτη κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων.

Ελάτη Τρικάλων

Η Ελάτη, χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, ενός βουνού απέναντι από τα Μετέωρα, είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων και όπως μαρτυρά και το όνομά της είναι ένα ορεινό χωριό χαμένο μέσα στα έλατα! Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει εξελίχθη στην απόλυτη κοσμοπολίτισσα του νομού Τρικάλων.

Λίμνη Πλαστήρα: Μια μονοήμερη στη εντυπωσιακή λίμνη είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για πάρα πολλές δραστηριότητες, ιδιαίτερα για σένα που είσαι παιδί της φύσης! Εκτός από τα καθιερωμένα ταβερνάκια που θα βρεις, ψάξε για κάποια εταιρία ιππασίας, τοξοβολίας κανόε-καγιάκ, ποδηλάτων βουνού, ή υδροποδήλατων και ζήσε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Λίμνη Πλαστήρα

Μια μονοήμερη στη εντυπωσιακή λίμνη είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για πάρα πολλές δραστηριότητες, ιδιαίτερα για σένα που είσαι παιδί της φύσης! Εκτός από τα καθιερωμένα ταβερνάκια που θα βρεις, ψάξε για κάποια εταιρία ιππασίας, τοξοβολίας κανόε-καγιάκ, ποδηλάτων βουνού, ή υδροποδήλατων και ζήσε μια ξεχωριστή εμπειρία.