Χριστούγεννα με γαλοπούλα – Χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζεις

Η γαλοπούλα είναι «πρωταγωνίστρια» των Χριστουγέννων, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών κάθε χρόνο την προτιμά σταθερά. Όπως κάθε πουλερικό όμως, έτσι και η γαλοπούλα, απαιτεί συγκεκριμένο χειρισμό όχι μόνο για να πετύχουμε το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα αλλά και για να προφυλαχτούμε από τυχόν επιβλαβή βακτήρια, που μπορεί να αναπτυχθούν.

Πως να ξεπαγώσεις τη γαλοπούλα

Η γαλοπούλα είναι διαθέσιμη νωπή αλλά και κατεψυγμένη στα σούπερ μάρκετ. Σε περίπτωση που έχεις προτιμήσει τη δεύτερη εκδοχή, φρόντισε να την ξεπαγώσεις σωστά. Το καλύτερο είναι να τη βάλεις στο ψυγείο, μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα. ‘Άφησέ τη να ξεπαγώσει εντελώς, πριν μπεις στη διαδικασία να τη μαγειρέψεις. Θα χρειαστεί πολλές ώρες, οπότε φρόντισε να το κάνεις από την προηγούμενη μέρα. Σκέπασέ τη με μια μεμβράνη, αφού πρώτα αφαιρέσεις τα εντόσθια. Τοποθέτησέ τη στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να στάξει πάνω σε άλλα τρόφιμα. Παρακολούθησέ τη και κάθε φορά που το μπολ γεμίζει με υγρά, άδειαζέ το, για να ξεπαγώσει γρηγορότερα. Για κάθε κιλό γαλοπούλας απαιτείται περίπου 10 ώρες ξεπάγωμα.

Πως να αποφύγεις την εξάπλωση των βακτηρίων

Τα πουλερικά απαιτούν προσοχή και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίες. Κάθε φορά που πιάνεις τη γαλοπούλα φρόντιζε να πλένεις καλά τα χέρια σου, πριν ακουμπήσεις οτιδήποτε άλλο. Χρησιμοποίησε ζεστό νερό και σαπούνι, για να καθαρίσεις τα σκεύη και τους πάγκους και μην κόβεις στο ξύλο κοπής τίποτα άλλο αν δεν έχει πλυθεί καλά.

Η ώρα του μαγειρέματος

Ανάλογα με το βάρος, η γαλοπούλα χρειάζεται και τις ανάλογες ώρες. Η κατανάλωση μισοψημένου πουλερικού είναι επικίνδυνη, επομένως δείξε προσοχή:

-Δεν πρέπει να υπάρχει σε κάποιο σημείο ροζ κρέας

-Οι χυμοί της πρέπει να είναι διαυγείς

-Για το ψήσιμο χρειάζονται περίπου 45 λεπτά ανά κιλό για μια γαλοπούλα βάρους κάτω των 4,5 κιλών, 40 λεπτά ανά κιλό για μια γαλοπούλα που είναι μεταξύ 4,5 κιλών και 6,5 κιλών και 35 λεπτά ανά κιλό για γαλοπούλα βάρους άνω των 6,5 κιλών. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C.