Χριστούγεννα: 5 περίεργες συνήθειες-παραδόσεις

Τα Χριστούγεννα, γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο με ποικίλες παραδόσεις και έθιμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με κοινές πρακτικές, όπως η διακόσμηση δέντρων και η ανταλλαγή δώρων, υπάρχουν μερικές περίεργες χριστουγεννιάτικες συνήθειες που προσθέτουν μια μοναδική πινελιά στην περίοδο των γιορτών. Ας εξερευνήσουμε πέντε ενδιαφέροντα χριστουγεννιάτικα έθιμα που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά, αλλά σίγουρα προσθέτουν την δική τους πινελιά στις γιορτές.

Η παράδοση του τουρσί των Χριστουγέννων

Με καταγωγή από τη Γερμανία, η παράδοση του χριστουγεννιάτικου τουρσί είναι ένα ιδιόρρυθμο έθιμο, όπου ένα ποτήρι ή στολίδι σε σχήμα τουρσί κρύβεται μέσα στα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το πρωί των Χριστουγέννων, ο πρώτος που θα βρει το κρυμμένο τουρσί λαμβάνει ειδική ανταμοιβή και λέγεται ότι έχει καλή τύχη για την επόμενη χρονιά. Αυτή η παράδοση έχει μπει σε πολλά νοικοκυριά σε πολλές χώρες, προσθέτοντας ένα στοιχείο έκπληξης στη συνηθισμένη ρουτίνα δώρων.

The Legend of Krampus

Ενώ ο Άγιος Βασίλης είναι γνωστός για την επιβράβευση των καλών παιδιών, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ένα πιο σκοτεινό, αντίστοιχα γνωστό, ως Krampus. Στην αλπική λαογραφία, ο Krampus είναι ένα κερασφόρο πλάσμα που τιμωρεί τα άτακτα παιδιά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε ορισμένες περιοχές, οι άνθρωποι συμμετέχουν στις παρελάσεις του Krampus, όπου ντύνονται ως η τρομακτική φιγούρα, με αλυσίδες και κουδούνια, για να προσθέσουν μια ανατριχιαστική ανατροπή στους εορτασμούς. Είναι ένα περίεργο μείγμα από τα άτακτα και ωραία στοιχεία της χριστουγεννιάτικης λαογραφίας.

Η γιορτή των επτά ψαριών

Στην Ιταλία και τα ιταλοαμερικανικά νοικοκυριά, μια μοναδική παράδοση της παραμονής των Χριστουγέννων που ονομάζεται Γιορτή των Επτά Ψαριών, βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτή η παράδοση περιλαμβάνει το σερβίρισμα ενός μεγάλου γεύματος που περιλαμβάνει επτά διαφορετικά πιάτα με θαλασσινά. Ο αριθμός επτά πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει τα επτά μυστήρια ή τις επτά ημέρες της δημιουργίας στη Βίβλο. Από τον παστό μπακαλιάρο μέχρι τις γαρίδες και τα καλαμάρια, αυτή η υπερβολή με θαλασσινά είναι μια νόστιμη και περίεργη απόκλιση από τις πιο τυπικές χριστουγεννιάτικες γιορτές που συναντάμε σε άλλους πολιτισμούς.

Gävlebocken – The Giant Straw Goat

Στην πόλη Gävle της Σουηδίας, έχει ριζώσει μια περίεργη χριστουγεννιάτικη παράδοση – η κατασκευή μιας τεράστιας αχυρένιας κατσίκας. Με ύψος περίπου 13 μέτρων, το Gävlebocken, ή Gävle Goat, ανεγείρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης κάθε χρόνο. Ωστόσο, υπάρχει ένα μυστικό- οι ντόπιοι συμμετέχουν επίσης σε μια όχι και τόσο φιλική παράδοση προσπαθώντας να το κάψουν. Από την ίδρυσή της το 1966, η κατσίκα έχει πυρποληθεί περισσότερες φορές από όσες έχει επιζήσει, οδηγώντας σε έναν περίεργο συνδυασμό εορτασμών και δράματος.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή KFC

Στην Ιαπωνία (πού άλλου θα γινόταν αυτό;), τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με μια μάλλον απροσδόκητη γαστρονομική παράδοση – μια χριστουγεννιάτικη γιορτή από το Kentucky Fried Chicken (KFC). Χάρη σε μια επιτυχημένη εκστρατεία μάρκετινγκ τη δεκαετία του 1970, το KFC έγινε συνώνυμο των Χριστουγέννων στην Ιαπωνία. Πολλές ιαπωνικές οικογένειες προπαραγγέλνουν τα χριστουγεννιάτικα γεύματά τους KFC, με τηγανητό κοτόπουλο, κέικ και κρασί, καθιστώντας το έναν μοναδικό και κάπως ασυνήθιστο τρόπο για να γιορτάσουν την περίοδο των γιορτών. Η παράδοση έχει γίνει τόσο δημοφιλής που οι άνθρωποι συχνά κάνουν τις παραγγελίες τους μήνες νωρίτερα.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που ποικίλες παραδόσεις και έθιμα ζωντανεύουν, δημιουργώντας μια ταπετσαρία εορτασμών σε όλο τον κόσμο. Από κρυμμένα τουρσιά μέχρι γιγάντια ψάθινα κατσίκια και γιορτές KFC, αυτές οι περίεργες χριστουγεννιάτικες συνήθειες προσθέτουν ένα απολαυστικό στρώμα εκκεντρικότητας στην εποχή, υπενθυμίζοντας μας ότι η μαγεία των γιορτών μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Η υιοθέτηση αυτών των μοναδικών εθίμων χρησιμεύει μόνο για να εμπλουτίσει το παγκόσμιο μωσαϊκό των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων και να κάνει την εποχή ακόμα πιο ξεχωριστή.