Χριστουγεννιάτικα ringtones στο iPhone!

Δεν γίνεται, πρέπει να έχετε βαρεθεί να ακούτε διαρκώς τον ίδιο ενοχλητικό πολυφωνικό ήχο κλήσης στα δεκάδες iPhones που κυκλοφορούν πλέον δίπλα σας. Κάντε τη διαφορά λοιπόν και επιλέξτε τις αγαπημένες σας χριστουγεννιάτικες μελωδίες τον Η/Υ, για να τα ακούτε καθημερινά στο δικό σας «μήλο».

– Επιλογή κατάλληλου ringtone

Η επιλογή είναι εύκολη: διαλέξτε την αγαπημένη σας μελωδία από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση κλπ, βρείτε καλλιτέχνη και αφού αγοράσετε το CD του, περάστε το σε μορφή MP3 στον Η/Υ. Ελληνικά ή ξένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ότι και να επιλέξετε, μην ανησυχείτε, το iPhone σας θα τα «παίξει», αρκεί να έχουν διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 40 δευτερόλεπτα.

screenshot1

– Επεξεργασία του αρχείου ήχου

Για να δημιουργήσουμε το δικό μας Χριστουγεννιάτικο ringtone, θα πρέπει να έχουμε στον Η/Υ προεγκατεστημένη κάποια ειδική εφαρμογή επεξεργασίας ήχου όπως π.χ. το Goldwave. Αφού ανοίξουμε το MP3 αρχείο με την εφαρμογή, επιλέγουμε με αριστερό κλικ πάνω στην κυματομορφή της το σημείο που θα ξεκινά η μελωδία και με δεξί κλικ, το σημείο που θα τελειώνει (διάρκειας 40 δευτερολέπτων).

screenshot2

– Αποκοπή τμήματος 40 δευτερολέπτων

Αφού επιλέξουμε το τμήμα της μελωδίας που επιθυμούμε (και το ακούσουμε φυσικά για επιβεβαίωση, πατώντας το «Play»), μπορούμε να αποθηκεύσουμε το κομμάτι (μέγιστης διάρκειας 40 δευτερολέπτων είπαμε) σαν αρχείο MP3. Επιλέξτε λοιπόν το «Save Selection As», καθορίστε το όνομα της μελωδίας σας και αποθηκεύστε τη στην επιφάνεια εργασίας, γιατί θα τη χρειαστείτε.

screenshot3

– Μεταφορά στην εφαρμογή iTunes

Συνδέστε λοιπόν το iPhone με την εφαρμογή iTunes του υπολογιστή, ετοιμάστε τη συσκευή για συγχρονισμό και αφού εντοπίσετε το αρχείο σας, μεταφέρετέ το στην εφαρμογή iTunes για να το δείτε λίγο μετά σαν αρχείο μουσικής στο μενού «Music». Από αυτό το σημείο, ελάχιστα βήματα σας χωρίζουν από το να το απολαύσετε στο κινητό σας!

screenshot4

– Μετατροπή σε AAC φορμά

Αφού εντοπίσετε το αρχείο που θέλετε να απολαύσετε σαν μελωδία, μετατρέψτε το σε φορμά AAC για να το «κατανοεί» το κινητό σας και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, «σύρετέ» το έξω από την εφαρμογή iTunes, στην επιφάνεια εργασίας του Η/Υ. Εκεί θα δείτε ότι το νέο αρχείο που μετατρέψατε σε φορμά AAC, έχει κατάληξη .m4a. Όχι για πολύ όμως…

screenshot5

– Αλλαγή ονόματος σε .m4r

Θα πρέπει να αλλάξετε το filename του αρχείου επιλέγοντας «Μετονομασία», θέτοντας σαν κατάληξη το .m4r, την επίσημη κατάληξη των μελωδιών που «κατανοεί» το iPhone αλλά και η εφαρμογή iTunes. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία μετονομασίας θα παρατηρήσετε ότι αλλάζει και το εικονίδιο του αρχείου… μην ανησυχήσετε όμως.

screenshot6

– Μεταφορά στο μενού των Ringtones του iPhone

Όχι, δεν καθυστερούμε άλλο. Με δύο κλικ πάνω στο νέο αρχείο με κατάληξη .m4r θα δείτε ότι η μελωδία σας έχει μεταφερθεί αυτόματα στο μενού «Ringtones» του iPhone και μπορείτε να το δείτε στη λίστα των μελωδιών (Ringtones) της εφαρμογής iTunes. Από εκεί μπορείτε να το συγχρονίσετε ή αν προτιμάτε, να το διαγράψετε όταν το βαρεθείτε.

screenshot7

– Συγχρονισμός στο κινητό σας

Ναι, φτάσαμε στο τέλος. Αν βλέπετε τη μελωδία σας στη λίστα των «Ringtones» της εφαρμογής iTunes, τότε το μόνο που απομένει είναι να συγχρονίσετε τη συσκευή σας, επιλέγοντας το «Sync». Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει λίγα λεπτά, αλλά μετά το τέλος της θα βρείτε τη μελωδία σας στο μενού «Ρυθμίσεις» – «Ήχοι» – «Μελωδίες», του iPhone! Απολαύστε την αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, τι περιμένετε;

screenshot8