10 απίθανα facts που ενδεχομένως δεν γνώριζες για τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα η πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου, όμως αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο καλά τα γνωρίζετε; Ξέρετε για παράδειγμα, ποιο ήταν το πρώτο άτομο στην ιστορία που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ποιος ανακάλυψε τα διάσημα λαμπιόνια που χαρίζουν μία διαφορετική νότα στην εορταστική διακόσμηση σας και γιατί ο Ρούντολφ έχει κόκκινη μύτη; Διαβάστε παρακάτω και σίγουρα θα εκπλαγείτε…

10. O πρώτος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το πότε στολίσθηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ωστόσο, η άποψη που δείχνει να υπερισχύει περισσότερο είναι ότι η ιδέα για τον στολισμό δέντρων την περίοδο των Χριστουγέννων ανήκε στον Μαρτίνο Λούθηρο (1483 – 1546). Η ιδέα γεννήθηκε όταν ένα βράδυ ο Γερμανός θεολόγος και θεμελιωτής του Προτεσταντισμού ρέμβαζε, παρατηρώντας τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού. Ευρισκόμενος στο δάσος διαπίστωσε ότι τα φωτισμένα αστέρια έμοιαζαν με κλαδιά που έλαμπαν στον ουρανό. Για αυτό και σκέφτηκε να μεταφέρει λίγη από τη “μαγεία” της φύσης στο σπίτι του, κόβοντας μερικά κλαδιά από ένα δέντρο και τοποθετώντας πάνω του μερικά κεριά τα οποία χάριζαν ένα ολόλαμπρο φως.

10. Martin Luther Christmas

9. Το αγαπημένο Jingle Bells είχε στην αρχή έναν διαφορετικό τίτλο και δεν ήταν “καν” ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή σας το “Jingle Bells”. Ειδικότερα όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα το ακούσει να παίζει σε loop σχεδόν… παντού! Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ο αρχικός τίτλος του Jingle Bells ήταν “One Horse Open Sleigh” και πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε μία σχολική γιορτή ενός αμερικανικού σχολείου, με αφορμή την γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving). Στη συνέχεια το κομμάτι άρχισε να ακούγεται περισσότερο και κάπως έτσι έγινε το viral τραγούδι που όλοι γνωρίζουμε.

8. O Edward Johnson ήταν ο πρώτος που εφηύρε τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

Ο Edward Johnson ήταν ένας αμερικανός εφευρέτης, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν είχε καταφέρει να ανακαλύψει κάτι το σημαντικό. Για το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να αισθάνεται υπερήφανος ήταν ότι δούλευε στο πλάι του θρυλικού Thomas Edison. Όλα άλλαξαν όμως για τον Johnson τα Χριστούγεννα του 1882, από τη στιγμή που κατασκεύασε τα πρώτα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια για προσωπική χρήση στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Από εκεί λοιπόν που ο Edward Johnson ήταν παντελώς άγνωστος, λόγω της τεράστιας επιτυχίας που είχε η συγκεκριμένη εφεύρεση προστέθηκε στη λίστα των μεγάλων και ξακουστών Αμερικανών εφευρετών!

8. xmas-lights-big

7. Τα δώρα των τριών μάγων είχαν συγκεκριμένο συμβολισμό

Σύμφωνα με τον μύθο, τον τόπο της γέννησης του Ιησού επισκέφθηκαν τρεις μάγοι (Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ) οι οποίοι για να τιμήσουν τη γέννηση του θεανθρώπου έφεραν μαζί τους τρία χαρακτηριστικά δώρα (χρυσό, λιβάνι και σμύρνα). Η σημασία των τριών αυτών δώρων ήταν συγκεκριμένη. Ο χρυσός στην αρχαιότητα ήταν ένα δώρο που προσφερόταν μόνο στους βασιλείς (γεγονός που σημαίνει ότι οι μάγοι γνώριζαν ότι είχαν μπροστά τους έναν μικρό βασιλιά), ενώ το λιβάνι χρησιμοποιείτο εκείνη την εποχή σε όλες τις θρησκευτικές τελετές και δήλωνε την θεϊκή καταγωγή του Χριστού. Τέλος, την σμύρνα την χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα -λόγω του πολύ ισχυρού αρώματος της- στην ταρίχευση των νεκρών και είναι εμφανές ότι οι τρεις σοφοί που επισκέφθηκαν τον Ιησού γνώριζαν ότι στο μέλλον θα εκτελούσε την υπέρτατη θυσία με την ανάσταση του.

7. adoratoin of the magi

6. Στα Χριστούγεννα οφείλονται πολλά μουσικά “ρεκόρ”

Έχει αποδειχθεί ότι μουσική και Χριστούγεννα πάνε χέρι – χέρι. Για παράδειγμα το “Last Christmas” των Wham είναι το πιο πετυχημένο εμπορικά single όλων των εποχών (παραπάνω από 10 εκατομμύρια πωλήσεις) το οποίο δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ στην πρώτη θέση των βρετανικών charts! Ο Bing Crosby με το διάσημο “White Christmas” δεν είχε τα προβλήματα των Wham, καθώς όχι μόνο έφτασε στο νούμερο 1 των charts, αλλά παράλληλα το White Christmas του πούλησε περισσότερα από 50 εκατομμύρια singles. Τέλος, τα Χριστούγεννα επίσης “ταίριαζαν” στον θρυλικό Elvis Presley, καθώς το χριστουγεννιάτικό άλμπουμ του Elvis’ Christmas Album θεωρείται το πιο πετυχημένα εμπορικά χριστουγεννιάτικο άλμπουμ όλων των εποχών. Επίσης και οι Beatles έχουν καταφέρει να σκαρφαλώσει τέσσερις φορές στην κορυφή των charts (1963, 1964, 1965 και 1967) μέσα στα Χριστούγεννα.

5. Η σκανδιναβική θεότητα Όντιν ήταν ο “πρώτος” Άγιος Βασίλης

Ο Όντιν ήταν ο πατέρας των Θεών στην σκανδιναβική μυθολογία και αποτελούσε μία παντοδύναμη και τρομακτική θεότητα. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ο μυθικός Όντιν αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον Άγιο Βασίλη (Santa Claus). Σύμφωνα με τους παγανιστικούς μύθους, ο Όντιν την περίοδο του μεγάλου κυνηγιού ή Yule (ήταν μία γιορτή σαν τα δικά μας Χριστούγεννα για τις γερμανικές παγανιστικές φυλές), κυνηγούσε με το μυθικό οκτάποδο άλογο του Sleipnir, το οποίο μπορούσε να καλύψει τεράστιες αποστάσεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο (κάτι σαν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη δηλαδή). Μάλιστα, όπως λέει ο μύθος τα παιδιά συνήθιζαν να γεμίζουν τις μπότες τους με καρότα, άχυρο και ζάχαρη και της τοποθετούσαν κοντά στην καμινάδα έτσι ώστε το άλογο του Όντιν να μπορεί να τραφεί τις ώρες που θα ξεκουραζόταν από το μεγάλο ταξίδι του.

odin-eight-legged-horse

 4. To λευκό ΔΕΝ είναι ένα από τα παραδοσιακά χρώματα των Χριστουγέννων

Μία πρόσφατη έρευνα που έλαβε χώρα στην Αυστραλία έδειξε ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν τρία παραδοσιακά χρώματα που χαρακτηρίζουν τα Χριστούγεννα (πράσινο, κόκκινο και χρυσό), όπου το κάθε ένα εξ’ αυτών έχει συγκεκριμένο συμβολισμό. Το πράσινο για παράδειγμα συμβολίζει την ζωή και την αναγέννηση, το κόκκινο το αίμα του Χριστού και τα μήλα που βρίσκονταν στο δέντρο της δημιουργίας στην Εδέμ και το χρυσό το λαμπερό πνευματικό φως που προσφέρει η γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έρευνα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες πίστευαν ότι ένα εκ των χρωμάτων των Χριστουγέννων ήταν το λευκό (προφανώς λόγω του… χιονιού), το οποίο όμως δεν ισχύει.

183094__christmas-bells_p

 3. Το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε στο διάστημα αφορούσε τα Χριστούγεννα

To 2012 o Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield, θέλησε να στείλει από τον διεθνή διαστημικό σταθμό τις χριστουγεννιάτικες ευχές του στην οικογένεια του με έναν ξεχωριστό τρόπο. Για αυτό συνέθεσε και ηχογράφησε το μουσικό κομμάτι “Jewel in the Night”, το οποίο ανέβηκε στο YouTube την παραμονή Χριστουγέννων του 2012. Το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν το πρώτο που ηχογραφήθηκε στο διάστημα.

2. Σύμφωνα με το Facebook οι περισσότεροι χωρίζουν λίγο πριν τα… Χριστούγεννα

Εάν βρίσκεστε σε μία προβληματική σχέση και θέλετε απεγνωσμένα να απεμπλακείτε από αυτήν, έχει παρατηρηθεί ότι το πιθανότερο είναι να χωρίσετε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με μία μελέτη του Facebook, δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα έχουμε τις περισσότερες αλλαγές στο relationship status των χρηστών του δημοφιλούς social network, χωρίς βέβαια να γνωρίζει τους ακριβείς λογούς που οι users εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά.

Break Ups 2

 1. Η επιστήμη εξηγεί γιατί ο Ρούντολφ έχει κόκκινη μύτη

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τον Ρούντολφ τον τάρανδο με την χαρακτηριστική κόκκινη μύτη. Πόσοι όμως από εσάς γνωρίζετε τον λόγο που η μύτη του αγαπημένου τάρανδου διαφέρει από τις μαύρες μύτες των υπόλοιπων ταράνδων που σέρνουν το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη; Μία ομάδα επιστημόνων πριν από μερικά χρόνια προσπάθησε να δώσει μία επιστημονική εξήγηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, για αυτό και διεξήγαγε μία σειρά από ενδιαφέροντα tests σε τάρανδους και σε ανθρώπους. Τα tests έλαβαν χώρα σε παγωμένο περιβάλλον, όπου και διαπιστώθηκε ότι λόγω των υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή της μύτης, έτσι ώστε τόσο οι άνθρωποι όσο και οι τάρανδοι να προστατευθούν από τις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ωστόσο, στην περίπτωση των ταράνδων αυτή η αύξηση ήταν 25% μεγαλύτερη, έχοντας μία υπερσυγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων στην περιοχή της μύτης.

1 Rudolph