Ταξίδι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Ιταλίας! Δείτε πως θα ετοιμάσετε Πανετόνε και Μπεφανίνι!

Χριστούγεννα, η πιο μαγική περίοδος του χρόνου και σε αυτή την λαμπερή γιορτή, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η Ιταλία μια χώρα που έχει τη δική της πλούσια παράδοση στο φαγητό, “τιμάει” τα Χριστούγεννα με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Στην Ιταλία, το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων ονομάζεται η «Νηστεία των Επτά Ημερών» καθώς αποτελείται από επτά διαφορετικά πιάτα θαλασσινών.

Μια άλλη διαφορά με τη γειτονική μας Ιταλία είναι ότι δε φέρνει ο Αϊ-Βασίλης τα δώρα στα παιδιά αλλά μια καλή γριά μάγισσα, η Μπεφάνα, το όνομα της οποίας προέρχεται από την ελληνική λέξη Θεοφάνεια. Η Μπεφάνα κατεβαίνει με τη σκούπα της από την καμινάδα των σπιτιών και αν είναι καλό το παιδάκι παίρνει δωράκι κι αν είναι άτακτο παίρνει ένα κάρβουνο.  Σύμφωνα με το μύθο, η πολυάσχολη μάγισσα Μπεφάνα δεν είχε ακολουθήσει τους τρεις μάγους με τα δώρα που την είχαν προσκαλέσει να ψάξουν μαζί τον νεογέννητο Ιησού. Αργότερα που το καλοσκέφτηκε το μετάνιωσε αλλά ήταν ήδη αργά καθώς οι τρεις μάγοι είχαν φύγει μακριά και δεν μπορούσε να βρει τα ίχνη τους.  Αποφάσισε έτσι, να πετάει με τη σκούπα της πάνω από τα σπίτια και να ρίχνει στις καμινάδες δώρα ελπίζοντας ότι σε κάποιο από αυτά τα σπίτια θα έχει γεννηθεί το θείο βρέφος.

Στην Τοσκάνη τις μέρες των γιορτών φτιάχνουν ένα πεντανόστιμο μπισκότο προς τιμήν της, το μπεφανίνι (befanini). Φυσικά σε όλη  ην Ιταλία υπάρχει το μεθυστικό άρωμα του Πανετόνε, σήμα κατατεθέν των γειτόνων μας, του Μιλανέζικου γλυκού που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι.

italian typical christmas cake called “panettone” on table with christmas tools

Συνταγή για Πανετόνε

Υλικά:

  • 50γρ. μαγιά
  • 40γρ. χλιαρό νερό
  • 600 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 5 αυγά,
  • 200γρ. βούτυρο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γρ. cranberries
  • ξανθές σταφίδες
  • ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)

Οδηγίες: Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100 γρ. από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε, αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες.

Συνταγή για μπισκότα μπεφανίνι με σοκολάτα

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο που έχει μαλακώσει
  • 1 φλιτζάνι ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 2 3/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη
  • 210 γρ. έτοιμη λευκή αμυγδαλόπαστα (μάρτζιπαν)
  • 120 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Οδηγίες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ελαφρώς δυο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου να αφρατέψουν, προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε καλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο πάνω από το μείγμα. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώσπου να απορροφηθεί το μείγμα του αλευριού και  ζυμώνουμε ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίς να πιέζουμε δυνατά τον πλάστη, ανοίγουμε την μισή ζύμη σε φύλλο πάχους 60 χιλ.

Κόβουμε από την ζύμη 36 δίσκους με κουππατ απλό ή οδοντωτό ανοίγοντας πάλι φύλλο, αν χρειαστεί, με τα κομματάκια της ζύμης. Τυλίγουμε την υπόλοιπη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε την αμυγδαλόπαστα σε 36 ισομεγέθη κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες και τοποθετούμε μία μπάλα επάνω σε ένα δίσκο ζύμης. Ανοίγουμε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη, κόβουμε και άλλους 36 δίσκους και τους τοποθετούμε επάνω από την αμυγδαλόπαστα. Πιέζουμε τις άκρες της ζύμης να κλείσει καλά και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ή ώσπου τα μπισκότα να φουσκώσουν. Τα αφήνουμε για λίγο στην λαμαρίνα και τα μεταφέρουμε στη σχάρα για να κρυώσουν. Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα, ρίχνουμε κάνοντας γραμμές στα μπισκότα και βάζουμε σε χάρτινο κορνέ για να γαρνίρουμε τα μπισκότα.

Χρωματιστές και πρωτότυπες προτάσεις από την Ιταλία για το γιορτινό σας τραπέζι! 

Ζαχαρωμένα φύλλα και φρούτα, ιδανικό συνοδευτικό στον εορταστικό διάκοσμο.

Υλικά:  Σαρκώδη φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό ή δυόσμο, φύλλα και πέταλα από αράντιστα τριαντάφυλλα, μύρτιλλα, φραμπουάζ (σμέουρα), κρυσταλλική ζάχαρη, ασπράδια αβγού

Διαδικασία για τα φύλλα: Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά και από τις δύο πλευρές τα φύλλα με τα ασπράδια. Τα πασπαλίζουμε προσεκτικά με την κρυσταλλική ζάχαρη. Αφήνουμε τα πασπαλισμένα φύλλα να στεγνώσουν για τουλάχιστον μία ημέρα πάνω σε μία σχάρα σε μέρος ξηρό και χωρίς υγρασία. Την επόμενη μέρα τα φύλλα είναι έτοιμα.

Διαδικασία για τα φρούτα:  Σε ένα μπολ βάζουμε ένα το πολύ δύο ασπράδια, μικρή ποσότητα, τόση ώστε να δημιουργήσει λίγη υγρασία γύρω από τα φρούτα που έχουμε επιλέξει για να κολλήσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τα υγρά φρούτα μέσα στο μπωλ με τη ζάχαρη και με ένα κουτάλι τα καλύπτουμε πλήρως για να πάει παντού και να κολλήσει. Τα βγάζουμε από το μπωλ και τα αφήνουμε περίπου μία ώρα να σταθούν για να ζαχαρώσουν καλά πριν τα σερβίρουμε.