Μια εντυπωσιακή συνταγή για τις ξεχωριστές μέρες των Χριστουγέννων
Εξοπλισμός και προετοιμασία: Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε τρεις στρογγυλές φόρμες για κέικ, των 15cm, 23cm και 30cm και σανίδα για κέικ. Θα χρειαστείτε επίσης οκτώ ράβδους σύσφιξης (διατίθενται από εξειδικευμένα ζαχαροπλαστεία)
Υλικά
Για το μικρό επίπεδο (15cm).
- 150g βούτυρο, μαλακωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 150g ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά ελευθέρας βοσκής
- λίγες σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
- πρέζα αλάτι
- 125g απλό αλεύρι
- 25g σκόνη κακάο\
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας κόκκινη χρωστική τροφίμων
- 450g έτοιμο λευκό ρολό για γλάσο
Για το μεσαίο επίπεδο (23cm).
- 350g βούτυρο, μαλακωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 350g ζάχαρη άχνη
- 6 αυγά ελευθέρας βοσκής
- ½ κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
- πρέζα αλάτι
- 300g απλό αλεύρι
- 50g σκόνη κακάο
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 50ml κόκκινη βαφή τροφίμων
- 800g λευκό ρολό για γλάσο
Για το μεγάλο επίπεδο (30cm).
- 650g βούτυρο, μαλακωμένο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 650g άχνη ζάχαρη
- 10 αυγά ελευθέρας βοσκής
- 1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλιας
- μεγάλη πρέζα αλάτι
- 575g απλό αλεύρι
- 75g σκόνη κακάο
- 35g μπέικιν πάουντερ
- 100ml κόκκινη βαφή τροφίμων
- 1,25kg λευκό ρολό για γλάσο
Για τη βουτυρόκρεμα
- 730g βούτυρο, μαλακωμένο
- 1,8kg ζάχαρη άχνη
- 225g τυρί κρέμα
- λίγες σταγόνες απόσταγμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
- Παίρνετε την πιο μικρή φόρμα του κέικ και σχεδιάζετε 2 κύκλους σε μια λαδόκολλα. Κόψτε και τους δύο κύκλους. Μετράμε την περιφέρεια της φόρμας με κορδόνι, μετά κόβουμε μια μακριά λωρίδα χαρτιού στο μήκος του κορδονιού και διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος. Αλείφουμε τη φόρμα με βούτυρο και τοποθετούμε έναν από τους χάρτινους κύκλους στη βάση. Λαδώνουμε ξανά, προσθέτουμε έναν δεύτερο κύκλο και μετά λαδώνουμε άλλη μια φορά. Λαδώνουμε την εσωτερική άκρη της φόρμας και στρώνουμε με τη μακριά λωρίδα χαρτιού. Επαναλάβετε αυτό με τα 23cm και 30cm.
- Για το μικρό επίπεδο, χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Χτυπήστε σταδιακά τα αυγά, τη βανίλια και το αλάτι και το μισό αλεύρι για να μην πήξει το μείγμα. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι, τη σκόνη κακάο και το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε το τελευταίο για να ανακατευτούν. Προσθέστε τη χρωστική τροφίμων και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε, αφού ισιώσετε με ένα κουτάλι, στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα σουβλάκι που έχετε τοποθετήσει στη μέση.
- Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει για πέντε λεπτά, στη συνέχεια αφαιρείτε από τη φόρμα, ξεκολλάτε τη λαδόκολλα και αφήνετε να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα.
- Για τη μεσαία βαθμίδα, επαναλάβετε τα βήματα 3 και 4 και μαγειρέψτε το κέικ για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Για τη μεγάλη βαθμίδα, επαναλάβετε τα βήματα 3 και 4 και μαγειρέψτε το κέικ για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, για τη βουτυρόκρεμα, σε ένα πολύ μεγάλο μπολ κρεμάμε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Χτυπάμε το τυρί κρέμα και μερικές σταγόνες βανίλια, για γεύση. (Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη βουτυρόκρεμα αμέσως, καλύψτε την επιφάνεια με μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Χτυπήστε ξανά το μείγμα μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο πριν τη χρησιμοποιήσετε.)
- Χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι με μακριά λεπίδα, κόψτε προσεκτικά το μικρότερο κέικ στη μέση και βάλτε ανάμεσα τρεις γεμάτες κουταλιές της σούπας βουτυρόκρεμα. Κόψτε τα υπόλοιπα κέικ με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας έξι γεμάτες κουταλιές της σούπας βουτυρόκρεμα για να φτιάξετε το μεσαίο κέικ και οκτώ γεμάτες κουταλιές της σούπας βουτυρόκρεμα για το μεγάλο.
- Απλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού βουτυρόκρεμα σε κάθε σανίδα του κέικ και τοποθετήστε τα κέικ πάνω τους, ανάποδα (αυτό δίνει στα κέικ μια πιο επίπεδη επιφάνεια για γλάσο).
- Χρησιμοποιώντας τη μισή από την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα, απλώστε μια λεπτή στρώση πάνω και στις πλευρές κάθε κέικ μέχρι να καλυφθεί. Βάζουμε τα κέικ στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το γλάσο. Απλώνουμε το υπόλοιπο γλάσο πάνω από τα κέικ για να δώσουν ένα λείο τελείωμα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει.
- Για να καλύψετε τα κέικ με ρολό έτοιμο για γλάσο, παγώστε μόνο ένα κέικ τη φορά, καθώς το γλάσο μπορεί να στεγνώσει πολύ γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια εργασίας σας είναι καθαρή και στεγνή και, στη συνέχεια, ζυμώστε το γλάσο μέχρι να ζεσταθεί και να γίνει εύπλαστο. Τοποθετήστε δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη σε ένα μικρό σουρωτήρι και χρησιμοποιήστε το για να πασπαλίσετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας σας.
- Κόψτε ένα κομμάτι σπάγκου για κάθε κέικ για να μετρήσετε το συνδυασμένο μήκος της κορυφής και των πλευρών – αυτό θα είναι το μέγεθος στο οποίο θα κυλήσετε τον κύκλο του γλάσου σας. Τυλίξτε το γλάσο σε έναν αρκετά μεγάλο κύκλο πάχους 0,4 cm. Περάστε προσεκτικά τα χέρια και τα μπράτσα σας κάτω από το γλάσο, ανασηκώστε το κεντρικά πάνω από το κέικ και βάλτε το πάνω στη βουτυρόκρεμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μεγάλο πλάστη για αυτό – απλά κρατήστε την καρφίτσα πάνω από το κέντρο του γλάσου και γυρίστε το γλάσο από πάνω, τοποθετήστε και κυλήστε πάνω από το κέικ). Πασπαλίστε τα χέρια σας με λίγη ζάχαρη άχνη και τρίψτε τα απαλά πάνω από το κέικ για να λειανθεί το γλάσο στην επιφάνεια και να βεβαιωθείτε ότι έχει κολλήσει στη βουτυρόκρεμα από κάτω.
- Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι με μακριά λεπίδα για να κόψετε τις άκρες, κόβοντας προς τα κάτω καθαρά (συνεχίστε να σκουπίζετε τη λεπίδα του μαχαιριού, διαφορετικά το γλάσο θα συσσωρευτεί και θα δυσκολέψει την καθαρή κοπή). Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κέικ.
- Για να στοιβάξετε τα κέικ, κρατήστε μια ράβδο σούστας στο πλάι του μεσαίου κέικ και σημειώστε με ένα μολύβι που φτάνει το γλάσο. Κόψτε τη βέργα και άλλες τρεις στο ίδιο μήκος. Σπρώξτε τις ράβδους μέσα στο κέικ περίπου 5cm μακριά από τα πλαϊνά, για να σχηματίσετε τις τέσσερις γωνίες ενός τετραγώνου στο κέντρο του κέικ. Δεν πρέπει να ανεβαίνουν πάνω από το επίπεδο του γλάσου. Εάν δεν έχετε υπολογίσει σωστά και το τύμπανο είναι πολύ μακρύ, αφαιρέστε το και ξυρίστε τυχόν περίσσεια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Μετράμε, κόβουμε και βάζουμε τα καλάμια με τον ίδιο τρόπο για το μεγάλο κέικ. Τα τρία κέικ μπορούν τώρα να στοιβάζονται απευθείας το ένα πάνω στο άλλο. Αφού στοιβάζονται, είναι καλύτερο να μην τα μετακινήσετε, επομένως είναι ασφαλέστερο να τα συναρμολογήσετε στον χώρο σας ή στη θέση που θέλετε να εμφανίζονται.
Tip
Χρησιμοποιήστε μια καλή μάρκα κόκκινου χρώματος και, για έντονο, ζωντανό χρώμα, αποφύγετε το «φυσικό κόκκινο».
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!