Αυτές οι παραδοσιακές μπάλες με κρέας και λουκάνικο προσφέρουν το τέλειο συνοδευτικό για ψητά πουλερικά – ειδικά τα Χριστούγεννα. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε από πριν και να τα παγώσετε ώστε να ξαναζεστάνετε όσα χρειάζεστε. Είναι ιδανικά για γέμιση κοτόπουλου ή γαλοπούλας!
Συστατικά
- 40gr βούτυρο, συν επιπλέον για άλειμμα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 700gr χοιρινό λουκάνικο
- 150gr φρέσκια λευκή φρυγανιά
- 1 μεγάλο λεμόνι, χυμό και ψιλοτριμμένο ξύσμα
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι
Μέθοδος
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε απαλά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, εκτός από το λάδι, μέχρι να ενωθούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Με βρεγμένα χέρια, πλάθετε το μείγμα του κρέατος του λουκάνικου σε 16 μπάλες ίδιου μεγέθους. Τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C/180C.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τις μπάλες της γέμισης και τηγανίστε για 4-5 λεπτά, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Επιστρέψτε τις τηγανητές μπάλες γέμισης στο ταψί (ή, αν υπάρχει χώρος, τις βάζετε στο ίδιο ταψί με τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο). Ψήστε για 20-25 λεπτά. Αν ροδίσουν πολύ γρήγορα κατά το μαγείρεμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Σερβίρετε με ψητή γαλοπούλα, ψητό κοτόπουλο ή άλλο ψητό κρέας.
Καλές γιορτές!