Γιατί δεν πειράζει αν φάτε περισσότερο την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την περίοδο των Χριστουγέννων και η εορταστική διάθεση είναι διάχυτη ακόμα και στα διαιτολογικά γραφεία. Μπορεί να μην κερνάμε μελομακάρονα, αλλά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα εορταστικά γεύματα, τα γλυκά των Χριστουγέννων, τις συναντήσεις με  αγαπημένους και τα ποτά που θα τις συνοδεύουν.

Η συζήτηση αυτή, ωστόσο, είναι πραγματικά ωφέλιμη, γιατί δεν γίνεται απλώς για να περάσει η ώρα, αλλά είναι ουσιαστική. Στόχος αυτών των συζητήσεων είναι  η ενίσχυση μιας διατροφικής συνείδησης που θα επιτρέπει σε όλους να γευτούν όσα επιθυμούν, χωρίς τύψεις, αλλά παράλληλα να διατηρήσουν  το μέτρο. Μέτρο μπορεί να υπάρχει ακόμα και στις υπερβολές. Μία απλή ερώτηση που μπορεί να κάνει ο καθένας στον εαυτό του όταν σκέφτεται αν μπορεί ή όχι να φάει κάτι,  είναι η εξής: «Είναι κάτι που πραγματικά το επιθυμώ; Είναι κάτι που θέλω να δοκιμάσω; Είναι εποχικό και μπορώ να το έχω μόνο αυτές τις μέρες;». Αν κάποια απάντηση είναι ναι, τότε μπορούμε να το καταναλώσουμε. Η ποσότητα απομένει να ορισθεί από τα παρελκόμενα ή την ώρα της ημέρας. Σίγουρα όμως, οτιδήποτε τρώμε, το καταναλώνουμε κατόπιν σκέψης και απόφασης, ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων. «Ελεύθερα» γεύματα και «ελεύθερες» μέρες δεν υπάρχουν. Διατροφική ελευθερία μπορούμε να νιώσουμε μόνο όταν έχουμε τον έλεγχο.

Επιλέγοντας εμείς τι θα καταναλώσουμε, δεν διατρέχουμε κίνδυνο αύξησης του βάρους. Η διατροφική μας συνείδηση μπορεί να θέσει τα όρια στην ποσότητα και να μας κατευθύνει στην ποιότητα. Για να υπάρχει όμως αυτή, σημαίνει ότι τρώμε σωστά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, προσέχοντας το βάρος και την υγεία μας. Οι καθημερινές πρακτικές πρέπει να εφαρμόζονται και την περίοδο των εορτών. Για παράδειγμα, επιλέγοντας να φάμε ένα μελομακάρονο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψουμε τα φρούτα. Αντίστοιχα, τρώγοντας τη γέμιση στο εορταστικό τραπέζι, δεν σημαίνει ότι θα παραλείψουμε τη σαλάτα μας και επιλέγοντας μία σάλτσα για το κυρίως μας πιάτο, δεν αποκλείει το ταχίνι από το πρωινό ή το σνακ μας! Ακόμα και αυτές τις ημέρες πρέπει να διατηρούμε τις σωστές διατροφικές συνήθειες, καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε βιταμίνες από τα φρούτα, τις φυτικές ίνες από τα λαχανικά αλλά και τα υγιεινά λιπαρά από το ταχίνι, δηλαδή πρωτογενείς τροφές, που συμβάλλουν στη θρέψη του οργανισμού μας.

Να θυμάστε ότι η εορταστική περίοδος είναι για απόλαυση, αλλά και ισορροπία. Οι ημέρες αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε στιγμές με αγαπημένους, συχνά γύρω από ένα τραπέζι. Αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στις θερμίδες ή στις «απαγορεύσεις», μπορούμε να αναλογιστούμε πώς θα φέρουμε ισορροπία στη διατροφή μας μέσα από τις επιλογές μας. Το κλειδί είναι η συνειδητή κατανάλωση, που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε χωρίς υπερβολές.

Φυσικά, υπάρχουν πρακτικές που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τις λιχουδιές και τα πλούσια γεύματα. Αρχικά, κάθε μέρα πρέπει να έχει ένα σχέδιο. Η τακτική λήψη τροφής και η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλουν καθοριστικά στη ρύθμιση της λαιμαργίας. Ακόμα και όταν έχουμε ένα προγραμματισμένο εορταστικό δείπνο, πρέπει να τρώμε το απογευματινό μας σνακ και να αποφύγουμε το γλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας – άλλωστε θα το απολαύσουμε το βράδυ. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να πιούμε και να φάμε τόσο όσο «αντέχει» ο οργανισμός μας. Δεν χρειάζεται να σηκωθούμε από το τραπέζι με ένα βαρύ στομάχι ή ένα βαρύ κεφάλι. Άλλωστε θα πρέπει να χορέψουμε!

Θυμηθείτε λοιπόν ότι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μπορούμε να φάμε περισσότερο, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί και με διατροφική συνείδηση από την Πρωτοχρονιά μέχρι τα Χριστούγεννα!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>