Το τραπέζι των Χριστουγέννων έχει χώρο για πολλά εδέσματα, αλλά σίγουρα ένα πιάτο θεωρείται το κυρίως, το πιο εντυπωσιακό.
Πολλοί Έλληνες είναι εκείνοι που ακολουθούν το αμερικάνικο έθιμο της γαλοπούλας γεμιστής ενώ άλλοι ακολουθούν πιο παραδοσιακά μονοπάτια με το γουρουνόπουλο ή το αρνί και το κατσικάκι.
Έχετε αναρωτηθεί, ποιες είναι οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές άλλων χωρών;
Ένα χριστουγεννιάτικο, γαστρονομικό ταξίδι, ξεκινά:
Γαλλία
Η Γαλλία έχει κι αυτή ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έδεσμα τη γεμιστή γαλοπούλα αλλά με κάστανα.
Βενεζουέλα
Μια γέμιση που περιλαμβάνει ρύζι, σταφίδες, κάπαρη και ελιές μαζί με κομματάκια από μοσχάρι, χοιρινό ή θαλασσινά αποτελούν τη γέμιση που τυλίγεται σε φύλλα καλαμποκιού. Αυτά είναι τα hallacas, η συνταγή που προτιμούν οι κάτοικοι της Βενεζουέλα τα Χριστούγεννα.
Φινλανδία
Porkkanalaatikko είναι η ονομασία της συνταγής που περιλαμβάνει καρότα με βούτυρο, αυγά και ρύζι, ψητά στο φούρνο.Οι Φινλανδοί τη θεωρούν την ιδανική συνταγή για τις μέρες όπου έχουν μόνο 4 ώρες ηλιοφάνεια.
Πουέρτο Ρίκο
Στο Πουέρτο Ρίκο έχουν το δικό τους eggnog που γίνεται με ρούμι, γάλα καρύδας, συμπυκνωμένο γάλα, κρόκο αυγού, βανίλια, κανέλα και μοσχοκάρυδο.
Γερμανία
Οι Γερμανοί δεν μπορούν να φανταστούν Χριστούγεννα ή οποιαδήποτε άλλη γιορτή δίχως stollen. Το αγαπημένο τους κέικ με τα αποξηραμένα φρούτα και τα καρύδια που καλύπτεται με ζάχαρη άχνη ή λευκό γλάσο. Στη Δρέσδη γίνεται από τον 15ο αιώνα ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο stollen.
Φιλιππίνες
Τι είναι αυτό το μοβ πράγμα; Ρύζι αναμεμειγμένο με ένα τοπικό φυτό που βράζεται σε σωλήνα-μπαμπού και σερβίρεται με βούτυρο, ζάχαρη και καρύδα. Οι κάτοικοι της χώρας περιμένουν πως και πως τα Χριστούγεννα για να γευτούν το αγαπημένο τους γλυκό.
Καναδάς
Στον γαλλόφωνο Καναδά (Κεμπέκ) έχουν την παράδοση της παρασκευής της Tourtiere που είναι μια τάρτα με κομματάκια χοιρινό, κρεμμύδι και πατάτα που καταναλώνεται ως συνοδευτικό της γεμιστής γαλοπούλας με σος κράνμπερι. Παχυντικές συνήθειες έχουν οι Καναδοί…
Βραζιλία
Οι Βραζιλιάνοι έχουν μια παραδοσιακή συνταγή για το πρωινό των Χριστουγέννων. Πρόκειται για τη Rabanada που είναι φέτες ψωμί μουλιασμένες σε γάλα και αυγό, που τηγανίζονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη και κανέλα.
Μάλλον θα υιοθετήσουμε κι εμείς το έθιμο των Βραζιλιάνων ;-)