Μία από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα τον Δεκέμβριο πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι και με 70 συντελεστές για να παρουσιάσει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη.
Το Bolshoi Ballet Academy σκορπίζει φέτος τη μαγική του χρυσόσκονη στο θέατρο Badminton. Ο Καρυοθραύστης, το πιο φημισμένο και αγαπημένο μπαλέτο των γιορτινών ημερών, με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει στη σκηνή από τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, χαρίζοντας ευφορία σε μικρούς και μεγάλους!
Από τις 19 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου και για 11 παραστάσεις, οι θεατές θα ζήσουν τη μαγεία του παραμυθιού με ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου σε μία καταπληκτική παραγωγή.
Χορογραφία: Vasili Vainonen (Βασίλι Βαϊνόνεν)
Σολίστ:
Daria Khokholova (Ντάρια Χοχλόβα) – Πρώτη Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι
Artemy Belyakov (Αρτέμι Μπελιακόβ) – Πρώτος Σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι
Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
Δίκαια ο Καρυοθραύστης κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων.
Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών». Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.
Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.
Μετά την πρώτη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, ο Καρυοθραύστης γνώρισε αρκετές ακόμη χορογραφίες. Η πιο διάσημη, η οποία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τις μετέπειτα χορογραφίες, ήταν αυτή του Βασίλι Βαϊνόνεν που παρουσιάζει η Ακαδημία Μπολσόι στο θέατρο Badminton. Ο Βασίλι Βαϊνόνεν (1901 – 1964), ανανεωτής Σοβιετικός χορογράφος, γνωστός για τη συνεργασία του κυρίως με τα Μπαλέτα Κίροφ (νυν Μαριίνσκι) και τα Μπαλέτα Μπολσόι, δημιούργησε την χορογραφία του Καρυοθραύστη το 1934 για τα Κίροφ. Η χορογραφία του αυτή αναβίωσε το 1954 ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και σε DVD και φυσικά παραμένει στο ρεπερτόριο των Μαριίνσκι μέχρι σήμερα.
Σύνοψη της ιστορίας
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο Σταλμπάουμ έχει στο σπίτι του μεγάλη γιορτή. Φίλοι συγκεντρωμένοι, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεσπόζει και τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους. Ο Ντροσελμάγιερ απασχολεί τα παιδιά με τα τρικ του και τις κούκλες του που μοιάζουν σαν ζωντανές. Χαρίζει στην Μαρία μία καινούρια κούκλα, έναν Καρυοθραύστη. Ο αδελφός της Μαρίας ο Φριτζ, τρομάζει την αδελφή του μ’ ένα κουρδιστό ποντίκι και της σπάει τον Καρυοθραύστη. Η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της… οι καλεσμένοι φεύγουν, τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο.
Στο δωμάτιό της, κάτω από το μυστηριώδες φως του φεγγαριού, η Μαρία αποκοιμιέται αγκαλιά με τον Καρυοθραύστη της. Στο όνειρό της όλα μεταμορφώνονται. Ξαφνικά ένας στρατός από ποντίκια εισβάλλει στο δωμάτιο. Οι κούκλες- στρατιώτες με αρχηγό τον Καρυοθραύστη πολεμούν γενναία και κατατροπώνουν τα ποντίκια αλλά ο Καρυοθραύστης σκοτώνεται στη μάχη. Η Μαρία είναι απελπισμένη όμως ένα θαύμα συμβαίνει και η κούκλα ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή του νεαρού Ντροσελμάγιερ. Αρχίζει να χιονίζει. Ο πρίγκιπας- Καρυοθραύστης οδηγεί τη Μαρία σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο. Περνούν από διάφορα παράξενα μέρη και στη χώρα των Γλυκών στήνεται μια γιορτή προς τιμήν τους και όλοι έρχονται να χαιρετήσουν το νεαρό ζευγάρι. Εκεί ομολογούν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον. Η Μαρία ξυπνάει και αντί για τη σπασμένη κούκλα βρίσκει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.
Daria Khokhlova (Ντάρια Χαχλόβα)
Γεννήθηκε στη Μόσχα. To 1992 αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας (τάξη της Elena Bobrova) και έγινε μέλος των Μπαλέτων του Θεάτρου Μπολσόι. Εργάστηκε υπό την επίβλεψη της Lyudmila Semenyaka ενώ καθηγήτρια- καθοδηγήτριά της είναι η Nina Semizorova. Ταυτόχρονα σπουδάζει στο Τμήμα Performing Arts της Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι.
Έχει χορέψει πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα: Λίμνη των Κύκνων, Καρυοθραύστης, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η κακοφυλαγμένη κόρη, Πακίτα, Πετρούσκα, Εσμεράλντα, Κοπέλια, Δον Κιχώτης, κ.ά.
Artemy Belyakov (Αρτέμι Μπελιακόβ)
Γεννήθηκε στην Μόσχα. Το 2010 αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας και έγινε μέλος των Μπαλέτων του Θεάτρου Μπολσόι. Εργάστηκε υπό την επίβλεψη του Michail Lavrovsky και Valery Lagunov. Σήμερα καθηγητής- καθοδηγητής του είναι ο Alexandr Vetrov
Έχει χορέψει πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα:
Λίμνη των Κύκνων, Καρυοθραύστης, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δον Κιχώτης, κ.ά.
Από το 2014 είναι πρωταγωνιστής στο μπαλέτο Καρυοθραύστης στο μπαλέτο Μπολσόϊ (Πρίγκιπας)