Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια με διατροφική κραιπάλη. Βέβαια, η κραιπάλη έχει να κάνει περισσότερο με την ασυδοσία ως προς την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται, γιατί αν αναλύσουμε λίγο το εορταστικό τραπέζι θα ανακαλύψουμε διατροφικούς θησαυρούς, όπως…
Η γέμιση της γαλοπούλας
Μια παραδοσιακή γέμιση γαλοπούλας περιέχει ρύζι, κουκουναρόσποροι, σταφίδες, άνηθο, κανέλα και τα συκωτάκια γαλοπούλας. Πρόκειται δηλαδή για ένα τέλεια μείγμα πρωτεΐνης και υδατανθράκων, πλούσιο σε ωφέλιμα στοιχεία από την τονωτική και αντισηπτική ιδιότητα της κανέλας, μέχρι τα Ω-3 λιπαρά του κουκουναρόσπορου.
Η μαύρη σοκολάτα
Αν προτιμήσετε τη μαύρη σοκολάτα για τις γλυκές σας δημιουργίες ή για το ρόφημα σας (αυθεντικό κακάο) τότε θα απολαύσετε οφέλη όπως προστασία από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, από τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχει οξύνουν τη σκέψη και βελτιώνουν τη διάθεση.
Η μαύρη σοκολάτα συνδυάζεται τέλεια με τα ωφέλιμα μπαχαρικά, πιπέρι ή κανέλα, ενώ σε ρόφημα καταπραΰνει τον επίμονο βήχα.
Ρόδι
Πολλοί επιλέγουν να σπάσουν ένα ρόδι για γούρι στην αρχή του νέου χρόνου. Άλλοι, επιλέγουν να αξιοποιήσουν αυτόν τον φθινοπωρινό-χειμερινό καρπό στα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και καλά κάνουν γιατί το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Περιέχει και πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η ανθοκυανινή που χαρίζει στους σπόρους του ροδιού το βαθύ ρουμπινί χρώμα τους. Στα οφέλη για την υγειά, προσθέστε την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, την πρόληψη των ιώσεων και τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.
Μήλα
Ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων είναι τα καραμελωμένα ή τα ψημένα στο φούρνο μήλα. Μπορεί να μην είναι το ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα, αλλά διατηρούν τη φλούδα τους που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και σίδηρο. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη μια ίνα που απελευθερώνει σταδιακά τα σάκχαρα στο αίμα και έτσι συμβάλλουν στη μεταβολική ισορροπία. Είναι επίσης ωφέλιμη τροφή σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
Ξηροί Καρποί
Είτε αξιοποιηθούν σε μια συνταγή, είτε καταναλωθούν σε σνακ, οι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και Κάσιους, είναι σε γενικές γραμμές πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και στην ελαστικότητα μυών και αρθρώσεων. Όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα, αποτελούν ένα σνακ κατάλληλο για δίαιτα.
Τώρα, ξέρετε ποιες τροφές να επιδιώξετε να καταναλώσετε οπωσδήποτε στο γιορτινό τραπέζι.