Χοιρινό Ρολό με καραμελωμένα κρεμμύδια και σταφύλι

Η μαγείρισσα Νίκη Μερκούρη προετοιμάζει το εορταστικό τραπέζι. Δεν έχεις παρά να πιάσεις κουτάλες και ταψιά και να ξεκινήσεις από τώρα το γευστικό ταξίδι των εορτών

 rolo xoirino

Υλικά:

2 κιλά –περίπου- χοιρινό για ρολό (χωρίς κόκαλο)

300 γρ. μπέικον σε φέτες

1 κομμάτι τζίντζερ τριμμένο

1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

5 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο

αλάτι, πιπέρι

Υλικά σάλτσας:

4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

3 κ.σ. βούτηρο

1 ποτήρι  γλυκό κρασί

3 κουταλιές βαλσαμικό σιρόπι

1/2  φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

αλάτι πιπέρι

1 τσαμπί κόκκινο  σταφύλι χωρίς κουκούτσια  μόνο τις ρόγες

 Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένουμε το κρέας καλά και το σκουπίζουμε. Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι και μπήγουμε εκεί αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ . Τοποθετούμε το ρολό σε επίπεδη επιφάνεια και το καλύπτουμε  με τις φέτες μπέικον, προσέχοντας να μην αφήσουμε κενά. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλα πρώτα και μετά με διάφανη μεμβράνη και πάλι σε λαδόκολλα. Αυτό το βοηθάει να κρατήσει τους χυμούς του και να γίνει μαλακό .  Τοποθετούμε σε ταψί  και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Βράζουμε τα κρεμμύδια σε νερό ή ζωμό για λίγο ,τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το βούτυρο και τα σταφύλια. Μόλις γυαλίσουν, σβήνουμε με κρασί,και ξίδι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι αυτή να λιώσει, να γυαλίσουν τα κρεμμύδια και να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και είναι έτοιμα.

Συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι basmati.