Τα γιαπωνέζικα Χριστούγεννα

Η Ιαπωνία αποτελεί την χώρα της Ασίας με την μεγαλύτερη δυτική επιρροή αλλά και μια με τις πιο παράξενες κουλτούρες. Είχες αναρωτηθεί ποτέ γιατί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά και τον τρόπο;

Στην χώρα των χρυσανθέμων το ποσοστό των χριστιανών είναι κάτι λιγότερο από 1%. Αυτό όμως δεν πτοεί τους Γιαπωνέζους από τον εορτασμό των Χριστουγέννων, προφανώς για εμπορικούς λόγους. Ας δούμε τις ιστορίες πίσω από τις παραδόσεις…

  • Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Την παράδοση του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου την πήγαν στην Ιαπωνία οι χριστιανοί ιεραπόστολοι. Το 1910 όμως έκανε την εμφάνιση του το πρώτο στολισμένο δέντρο στην Ginza. Tα αρχικά στολίδια των Ιαπώνων ήταν παραδοσιακά. Χάρτινα ζωάκια και οριγκάμι. Μετά από λίγα χρόνια, ωστόσο, η Ιαπωνία άρχισε να παράγει (και) χριστουγεννιάτικα στολίδια για τον δυτικό κόσμο. Τα λαμπάκια άρχισαν από το 1920 να γίνονται μονοπώλιο της Ιαπωνίας όπως και τα στολίδια. Κάπως έτσι τα παραδοσιακά στολίδια των Γιαπωνέζων αντικαταστάθηκαν με τα σημερινά που γνωρίζουμε όλοι.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ιαπωνία κατέχει το ρεκόρ του πιο ακριβού δέντρου στον κόσμο. Το 2011 στολίστηκε στο κοσμηματοπωλείο Τανάκα ένα δέντρα ύψους 2,4 μέτρων με 12 κιλά χρυσό. Η αξία του; 2 εκατομμύρια δολάρια!

  • Ο Άγιος Βασίλης ή αλλιώς… Santa-San!

Τα πρώτα καταγεγραμμένα Χριστούγεννα στην ιαπωνική ιστορία είναι το 1552, όταν ένας ιεραπόστολος τέλεσε την Θεία Λειτουργία. Η παράδοση του εορτασμού των Χριστουγέννων συνεχίστηκε μέχρι το 1635, οπότε και απαγορεύτηκε από τον αυτοκράτορα. Για 230 χρόνια οι εορτασμοί γίνονταν στα κρυφά από τους λιγοστούς χριστιανούς, ωστόσο το 1875, όταν και επιτράπηκε ξανά, έκανε την εμφάνιση του ο… Άγιος Βασίλης!

Για την ακρίβεια ένας Άγιος Βασίλης ντυμένος… σαμουράι. Το 1898 το όνομα του ήταν Santakuro και μέσα στο πέρασμα των χρόνων ο サンタさん (όπως γράφεται στα ιαπωνικά ο Άγιος Βασίλης) έγινε robot (μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την Ιαπωνία) ενώ εδώ και περίπου 50 χρόνια είναι παρόμοιος με εκείνον του δυτικού κόσμου.

  • Ο Άγιος Βασίλης στην ιαπωνική θρησκεία

Σε εμάς τους χριστιανούς, ο Άγιος Βασίλης αποτελεί τον Άγιο με τα δώρα αλλά και εκείνον που θα μας φέρει τύχη. Στην ιαπωνική θρησκεία ο αντίστοιχος Άγιος Βασίλης είναι ο… Hotei, ένας από τους επτά Θεούς της τύχης. Ο Hotei ήταν ο Θεός της ευχαριστίας, της χαράς και της καθοδήγησης των παιδιών. Εμφανιζόταν στα Βουδιστής μοναχός με ξυρισμένο κεφάλι, χαμογελαστό πρόσωπο και μεγάλη κοιλιά (παρόμοια με του Άγιου Βασίλη. Στα χέρια του κρατάει χρυσό ενώ έχει μαζί του και έναν σάκο με δώρο για τους φτωχούς…

  • Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι διαφέρει από επαρχία σε επαρχία στην Ιαπωνία, ωστόσο δυο φαγητά έγιναν (ας πούμε) παραδοσιακά. Η χριστουγεννιάτικη τούρτα και το Japanese Christmas Food από τα… KFC!

Η χριστουγεννιάτικη τούρτα είναι ουσιαστικά ένα κέικ με σαντιγί και φράουλες, ενώ η φιγούρα του Άγιου Βασίλη το κάνει πιο εορταστικό. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1910 σε ζαχαροπλαστείο της Fugiya ενώ μπορεί κανείς να το αγοράσει όλες τις εποχές του χρόνου. Συνηθίζεται, ωστόσο, να τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το Japanese Christmas Food δεν είναι τίποτα παραπάνω από το μενού των KFC τα Χριστούγεννα! Το 1974, όταν και άνοιξε η γνωστή αλυσίδα fast food στην Ιαπωνία, οι ξένοι που έμεναν εκεί πήγαιναν στο μαγαζί για να φάνε κοτόπουλο, μιας και δεν υπάρχουν γαλοπούλες στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες, καθότι μιμητικός λαός στον τρόπο ζωής του δυτικού κόσμου, ακολούθησαν την παράδοση και κάπως έτσι 1 στους 3 τα Χριστούγεννα τρώει το χριστουγεννιάτικο μενού των KFC!

Kαι όπως λένε και στην Ιαπωνία για «Καλά Χριστούγεννα»…

メリー クリスマス